En el marc de les sessions d’Arquitectura en Públic, la delegació del Vallès del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha celebrat aquest dimecres una nova jornada a la Fundació Bosch i Cardellach, que s'ha omplert de públic.
L’acte ha comptat amb dues ponències, de l’arquitecta sabadellenca Núria Marcet i la historiadora de l’art Maria Garganté, per conèixer amb detall l’església de l’Immaculat Cor de Maria (Els Padres), situada a la plaça del Doctor Robert. Aquest mateix any, Marcet ha liderat la rehabilitació de la façana de l’edifici eclesiàstic, que ha canviat del color groc al gris original. Aquest, precisament, ha sigut un dels temes més importants sobre els quals es va haver de prendre una decisió sobre què fer. “No sé fins a quin punt s’ha d’anar a buscar el color d’origen, perquè tot va evolucionant, com la il·luminació”, ha dit la sabadellenca. En origen, la il·luminació no hi era i és un afegit d’aquest 2024, que “aporta volumetria, elegància i majestuositat a l’edifici”.
[caption id="attachment_322592" align="aligncenter" width="1000"]
Maria Garganté també ha aplaudit la instal·lació dels llums i, respecte al color, ha fet referència a la “memòria social”, perquè quan es diu que una cosa ‘sempre s’ha vist així’, no vol dir que sempre hagi sigut de la mateixa manera i que no pugui canviar. Per la seva part, Marcet ha compartit que “conservar el patrimoni és conservar la nostra història. Val la pena conservar-la i estar atents a recuperar el patrimoni de la ciutat”. Fent-ho, ha dit, “contribuïm a augmentar el valor històric, artístic i estètic” del municipi.
La sabadellenca també ha destacat els materials utilitzats, amb elements com el morter de calç de l’empresa Com Cal i la feina de restauració feta per Façanes Alamo, ambdues sabadellenques. La restauració dels medallons la va fer Núria Casadevall.
“Un exemple molt singular”
La historiadora de l’art Maria Garganté va posar en valor l’arquitectura de l’església d’Els Padres, obra de l’arquitecte Antoni Cellers, format a Barcelona, Madrid i Roma. Aquesta, va dir, és una de les seves poques obres finalitzades, i la seva singularitat és que “és un cas únic realitzat de neopal·ladianisme a Catalunya”, per la inspiració que Cellers tenia de l’arquitecte italià Andrea Palladio.
[caption id="attachment_322594" align="aligncenter" width="1000"]
Garganté va afirmar que l’Immaculat Cor de Maria “és una obra d’una gran qualitat que ens hauria d’obrir la porta a una arquitectura que va quedar desclassificada perquè no s’acaba de correspondre amb el seu segle”, per la qual cosa anima a reivindicar-la. L’obra de Sabadell, per exemple, té un cert aire a l’església que va construir l’arquitecte Palladio a San Giorgio Maggiore, a Venècia.