El
Museu d'Història ha senyalitzat recentment restes històriques de la
Guerra Civil i
d'època romana al
parc de Can Gambús. Es tracta de les ruïnes d'una
garita de vigilància que es i del
cuniculus romà que es van trobar durant les excavacions arqueològiques en el parc l'any 2006.
Les restes de la garita formen part dels
Espais de Memòria de la ciutat, que tenen l'objectiu de visibilitzar la història d'espais concrets del municipi. Un plafó informatiu indica que la garita va ser utilitzada "per un petit destacament de soldats que vigilaven una emissora de ràdio que hi havia dins d'una caseta situada més a prop de la masia". Aquesta infraestructura era un punt de guaita militaritzat que podia avisar d'un atac i servir de defensa antiaèria.
[caption id="attachment_322419" align="aligncenter" width="1000"]

Restes de la garita de vigilància / VÍCTOR CASTILLO[/caption]
Es tractava d'una construcció de planta circular, feta amb pedres lligades amb morter i les parets eren gruixudes i massisses. El terra estava enrajolat i a l'interior hi havia una petita banqueta per seure. Al costat de llevant hi havia una comuna amb la fossa sèptica i, al costat de l'entrada, una llar de foc exterior.
El cuniculus, senyalitzat
Paral·lelament, també s'ha senyalitzat l'entrada del
cuniculus romà, el primer dels dos que s'han identificat a Sabadell. L'altre
es va localitzar a Sant Pau de Riu-sec l'agost de 2022 i el de Can Gambús es troba a la cantonada del passeig del Regne Unit amb el carrer del Kurdistan. Ara s'hi ha instal·lat una placa que informa del seu origen i dona detalls de la seva història. El director del Museu d'Història,
Joan Comasòlivas, subratlla al D.S. que tant el de Riu-sec com el de Can Gambús "són dos dels tres principals cuniculus del país", només per darrere del de Tarragona. Comasòlivas assenyala que "só
n dos trams de canalització romana que, des del punt de vista de l’enginyeria, són molt interessants perquè tenen una construccio impecable, un pendent regular, pous, etc".
[caption id="attachment_322417" align="aligncenter" width="1000"]

Primers metres del 'cuniculus' de Can Gambús / VÍCTOR CASTILLO[/caption]
L'aqüeducte data dels segles I-II d.C. i servia per transportar aigües netes de forma subterrània, tot i que no s'ha descobert d'on provenien ni fins a on arribaven. El traçat que s'ha conegut és de 121 metres de llargada, tot i que excavats n'hi ha 42. La galeria subterrània fa 1,90 metres d'alçada i mig metre d'amplada. Tenia set pous de registre de planta rectangular. De forma regular, l'aqüeducte està tancat al públic i només es pot veure des de la reixa exterior però, en moments puntuals, el Museu d'Història organitza visites guiades per donar-lo a conèixer.