Les
eleccions dels Estats Units han centrat una vegada més l'atenció mundial. La victòria dels republicans ha retornat
Donald Trump a la
Casa Blanca quatre anys després, imposant-se amb rotunditat a la candidata demòcrata,
Kamala Harris. A
Sabadell hi ha prop d'un centenar de residents arribats dels
Estats Units, segons les darreres dades de l'Idescat. Veïns de la ciutat que han viscut els comicis des de l'altra banda de l'Atlàntic. Altres, com l'Andrea Mullor, han fet el camí invers i viuen la realitat americana sobre el terreny.
"El triomf de Trump s'entén, tristament, perquè hi ha molts estats i comunitats que no estan preparats per tenir una dona negra com a presidenta. Molta gent és
racista i misògina. Això ha estat la clau", sintetitza. El pitjor de les eleccions per a la sabadellenca és adonar-se de com són de pròxims els adeptes de Trump. "Visc a l'estat de Nova York, que és tot blau. I en el meu comtat, també ha guanyat. Penses: és la gent amb qui treballo. Els meus veïns. És difícil assimilar que hi ha tant odi al teu voltant. Són unes eleccions que han tocat molt", explica des del punt de vista personal.
[caption id="attachment_321937" align="alignnone" width="700"]

Rodney Woodward, amb la bandera dels EUA | Juanma Peláez[/caption]
Atenent la cobertura mediàtica prèvia i els resultats, sembla evident que existeix un biaix entre l'exitós missatge de Trump cap als seus compatriotes i el rebuig generalitzat que desperta en l'opinió pública catalana. "Els conservadors dels EUA han perdut la confiança en els mitjans de masses convencionals. No hi ha hagut cap debat o tertúlia entre les parts. Això genera una radicalització que beneficia Trump", radiografia
Vito Pitino, nord-americà que treballa a
Sabadell. Les xarxes socials, sobretot entre els
joves, han estat clau. "Figures amb legitimitat i prestigi proclamen discursos d'odi. Molta gent consumeix aquests canals, que els acaben intoxicant". Això, alerta, penetra aquí. "Ho noto amb els alumnes joves, que obertament es declaren homòfobs o misògins".
Els resultats a les urnes, diu, són sorprenents. "Penses que està tot molt ajustat i la diferència final ha estat aclaparadora. També sorprenen les reaccions. No conec ningú il·lusionat amb cap dels dos candidats. Els votants de Trump que conec són molt persuasius. Molt més inflexibles", detecta. En aquest punt, el discurs contra la immigració ha sigut crucial. "Ha instaurat la idea que són un perill imminent".
"Estem en fase de dol"
Malgrat portar més de tres dècades a casa nostra,
Rodney Woodward continua atent a l'actualitat nord-americana. Dimarts, ell i la seva família van votar a les eleccions. En el sistema americà, precisa, s'envia el vot amb les dades del darrer estat de residència al país. Ara, analitzen l'escenari. "Estem en fase de dol. Trump és una amenaça per al sistema democràtic que fa anys que funciona als EUA. Farà el que vulgui, perquè controla l'Executiu, el Senat i la Cambra de Representants. Sis dels nou jutges del Suprem són conservadors", resumeix. En aquest context, llança un avís: "Veurem si d'aquí a quatre anys torna a haver-hi eleccions o Trump s'ha perpetrat al càrrec. Ho ha dit ell mateix en els mítings", remarca sobre el to autoritari del mandatari.
Què ha passat?
El catalanoamericà assenyala tres factors per entendre la resposta dels electors. "Els americans s'han enfocat gairebé exclusivament en el
vessant econòmic. Pensen que Trump gestionarà millor l'economia i aturarà la
inflació, que és molt forta. Crec que el factor determinant ha estat l'econòmic", indica. "Hi ha la sensació que els demòcrates gasten alegrament en programes socials, sense mirar el dèficit. Malgrat que Trump ha acumulat més dèficit que qualsevol president abans", destaca.
En segon lloc, apunta també als
mitjans de comunicació i el paper de les xarxes socials. "Allà estan molt
polaritzats. Els conservadors escolten cadenes ultraconservadores, que transmeten missatges diàfans", diu. En aquest context d'extrems, els demòcrates no han sabut convèncer l'electorat. Això, considera, ha reforçat que hagin retrocedit en tots els estats, menys dos. "I també han baixat els suports en els estats que ja eren blaus", emfatitza.
El tercer factor, també en sintonia amb altres veus, és
cultural. "No sé si els Estats Units estan preparats per tenir com a presidenta una dona negra. Hi ha problemes de masclisme i racisme. A més, Harris no era una política popular", sosté.
Per tot plegat, diu, és moment de reflexió pels demòcrates general. Woodward encara té el seu pare i cinc germans allà. "Els he enviat un missatge dient que si la democràcia mor als EUA, són benvinguts a casa meva... No crec que vinguin", afina, amb to d'humor. Nascut a Utah i criat a Califòrnia, admet que la distància amb el país creix, també, pel retorn de Trump al Despatx Oval. "Quan visito Amèrica, em sento com un estranger. No és el mateix lloc que vaig deixar. No torno a casa. Hi aniré, però amb una bona pòlissa d'assegurances", tanca sarcàstic.