L’oposició de Sabadell reclama més ambició a la zona de baixes emissions

Diversos grups proposaven incloure la Creu Alta en la primera fase del desplegament

  • L’oposició de Sabadell reclama més ambició a la zona de baixes emissions
Publicat el 28 d’octubre de 2024 a les 20:53
Actualitzat el 29 d’octubre de 2024 a les 10:08

L’àmbit geogràfic i les exempcions per l’ús de la zona de baixes emissions han centrat el debat entre el Govern i l’oposició en el ple d'aquest dilluns en què s'ha aprovat definitivament la ZBE amb el suport de l’executiu, l’abstenció d’ERC i la Crida i el vot en contra de Sabadell En Comú Podem, PP i l’extrema dreta.

Per part d’ERC, el regidor Santi Valls ha remarcat que el Govern hauria d’haver sigut “un punt més agosarat” perquè els republicans, tal com van al·legar –i no s’ha acceptat– haurien incorporat la Creu Alta a la fase 1 de la zona de baixes emissions que es començarà a implementar l’1 de gener. “Morfològicament, encaixa perfectament amb la fase 1, pràcticament no hi ha diferències. Seria ideal”, defensa Valls. A hores d’ara, la previsió municipal és que la Creu Alta s’incorpori a la ZBE el 2028 i la resta del territori entre 2032 i 2035. Valls ha insistit que “no estem en contra de la zona de baixes emissions, però treballarem per ampliar-la tan ràpid com sigui possible”.

El grup municipal de Sabadell En Comú Podem ha anat un pas més enllà i demanava aplicar la ZBE a tota la ciutat menys Can Roqueta, Sant Pau de Riu-sec, Sud-oest i carrils centrals de la Gran Via i la carretera de Prats per no generar diferències entre barris. El seu portaveu, Joan Mena, denuncia que “un veí del Centre amb un cotxe contaminant podrà circular per tota la ciutat i, en canvi, un veí de qualsevol barri amb un cotxe també contaminant no podrà entrar al Centre”.

Des de la Crida, la regidora Aurora Murillo ha qualificat l’ordenança de “descafeïnada” perquè “es queda curta en la situació actual en què ens trobem. Contempla moltes exempcions i, tot i que s’aprovi avui, ja veurem quan es pot aplicar realment”. Murillo va posar sobre la taula qüestions que creu que el Govern hauria d’abordar amb més interès per abordar els problemes actuals de contaminació i mobilitat, com el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), replantejar el transport col·lectiu de la ciutat i les connexions interurbanes, el tren fins a Castellar o la línia orbital ferroviària.

En el cas del Partit Popular, la seva regidora, Cuca Santos, ha qüestionat la utilitat d’aquestes zones en ciutats mitjanes o petites i va advertir que abans de restringir, “s’haurien de millorar i ampliar les opcions de transport públic”.