Milers de persones hi passen per davant o trepitgen aquests espais diàriament, però pocs coneixen la seva història i les seves curiositats. Per això, el
Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC) ha previst un nou programa d'actes per donar a conèixer en detall l'església de l'Immaculat Cor de Maria (
Els Padres), la
plaça d'Espanya i les
dues escoles industrials de Sabadell.
El projecte s'anomena Arquitectures (re)visades i presenta dues visites i una conferència d'assistència lliure i gratuïta sobre intervencions arquitectòniques singulars a Sabadell. El comissari de la iniciativa és l'arquitecte sabadellenc
Francesc Camps, que al llarg de l'any ha coordinat el
programa Arquitectura en Públic, amb el qual s'estan fent diverses activitats per apropar aquesta disciplina a la ciutadania en el marc de la capital de la cultura catalana.
Camps explica al D.S. que els projectes que es comentaran "són tres exemples aparentment inconnexos entre si, però cada dia hi passen milers de persones per davant i no ens hi acabem de fixar". Ara el COAC hi vol "posar el focus" per entendre per què són com són amb les intervencions d'arquitectes que han estudiat o treballat directament en els projectes.
En el cas del Cor de Maria, Camps detalla que és una peça única a la ciutat amb referències renaixentistes i, tot just,
es va acabar de rehabilitar a mitjans de setembre, amb canvi de color a la façana. Respecte a la plaça d'Espanya, apunta que la reforma
que es va fer el 2018 va ser el primer pas en l'estratègia de l'Ajuntament per renaturalitzar la ciutat. El cas de les escoles industrials, diu Francesc Camps, és "un exercici per interioritzar millor l'arquitectura" a partir de la comparació de dos edificis diferents amb un objectiu comú.
Programa d'actes:
- La plaça d'Espanya, la nova estratègia de naturalització de la ciutat. La ponent serà Rosa Torra, arquitecte de l'àrea de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Sabadell. Data: dissabte, 9 de novembre. Hora: d'11 a 12.30 h. Lloc: plaça d'Espanya (Sabadell).
- L'església d''Els Padres' o la singularitat d'una obra mestra del s. XIX, per Maria Garganté, historiadora de l'art. I Eines contemporànies per a recuperar el nostre patrimoni més icònic, a càrrec de Núria Marcet, arquitecta. Data: dimecres, 13 de novembre. Hora: de 18.30 h a 20.30 h. Lloc: Fundació Bosch i Cardellach (c. d'En Font, 1, Sabadell).
- Les escoles industrials de Sabadell, el cara a cara de dues arquitectures exemplars. Per Marta López, arquitecta. Data: dissabte, 16 de novembre. Hora: d'11 a 12 h. Lloc: plaça del Mercat Central (Sabadell).