El 2023 va entrar en vigor una
nova llei estatal que contempla l’increment progressiu del parc públic d’habitatge de lloguer, l’augment del lloguer social i la contenció de preus en àrees tensionades com Sabadell.
Aquesta setmana, la Generalitat ha presentat un pla de mesures urgents per incrementar l’habitatge protegit, que ja ha rebut el vistiplau del Consell Executiu. Sobre la taula, la xifra de 50.000 habitatges públics fins al 2030 al país, amb una
inversió de 4.400 milions d’euros durant la legislatura catalana. Una part important dels nou espais miren a Sabadell.
“L’anunci de la Generalitat inclou una reserva molt important de
sòl públic. La idea és llistar tots aquests solars per a construir habitatge de protecció oficial de lloguer. Tant és si tenien promotor o no o si són de promotors privats”, resumeix el regidor d'Habitatge de l'Ajuntament de Sabadell,
Eloi Cortés, que valora positivament l'opció de crear una reserva pública de sòl i rebre aquests diners. "Tenim molt clar totes les zones que tenim disponibles i la capcaitat, nostra i d'altres agents, per a desenvolupar-ho”, sosté.
Com es desenvolupen?
Els mecanismes per a desenvolupar els pisos tenen diferents modalitats, amb un règim que marca les tipologies -venda i lloguer-. La llei obliga a un registre de sol·licitants -gestionat per l'Ajuntament- que han de complir una sèrie de requisits. La construcció pot ser de promoció pública o privada, sempre, amb un preu fixat.
[Els adquirents d’HPO l’han de destinar a residència habitual i permanent, i no el poden cedir o llogar a altres, excepte en situacions excepcionals i prèvia autorització de l’Agència de l'Habitatge de Catalunya]
Sabadell s'integra en la Zona A, que estableix un preu màxim de lloguer i compra. Cortés destaca que els preus de la ciutat estan per sota del topall màxim. Mentrestant, el parc creix amb els habitatges fets per l’Ajuntament, la Generalitat, els adquirits per les administracions, els que construeix un tercer o alguns desenvolupats per promotors privats amb un percentatge de protecció oficial, també per a la compravenda.
On es faran?
Els pisos de protecció oficial d’obra nova a Sabadell
es troben a Can Llong -impulsats per
l’Incasòl-. A banda, l'Ajuntament ha anunciat dues operacions més:
a Can Gambús i
la Roureda, on hi ha més espai disponible. “El potencial a mitjà-llarg termini està entre 800 i 2.000 habitatges nous", assegura el regidor, que matisa que podran anar a càrrec de Vimusa, la Generalitat o tercers.
Actualment, Sabadell compta amb 6.075 pisos de protecció oficial, 4.910 de qualificació definitiva, segons dades de l'informe del Consell Comarcal. D'aquests,
el 53% són de promoció pública (1.703). "Som el segon municipi de Catalunya amb més habitatge públic, sense comptar l'empresa mixta", reivindica Cortés.
La recepta del Govern local no només passa per ampliar el parc públic.
La rehabilitació d'habitatges, aprofitar els instruments de planejaments i
gestió urbanística com Cifuentes i fomentar la col·laboració perquè el privat faci pisos assequibles són els eixos principals per pal·liar els efectes de més d'una dècada sense que el nou habitatge es veiés tan urgent com s'observa avui.
https://www.diaridesabadell.com/2024/10/14/dades-rehabilitacio-energetica-fons-next-generation-vimusa-sabadell/