
Ara a portada
Aigües Sabadell bufa 75 espelmes: "Podem ser una ciutat exportadora d'aigua"
La companyia posa el focus en incidir en l'aigua freàtica i regenerada per perdre la dependència d'embassaments i de la pluja

- Aigües Sabadell bufa 75 espelmes: "Podem ser una ciutat exportadora d'aigua"
Publicat el 10 d’octubre de 2024 a les 22:34
Actualitzat el 10 d’octubre de 2024 a les 22:45
Aigües Sabadell commemora el seu 75è aniversari en l'acte institucional '75 anys fluint junts', on s'ha fet un repàs al passat, present i futur de la companyia en un acte solemne al Saló Modernista de l'edifici de l'antiga Caixa Sabadell. Va ser l’any 1949 quan la companyia neix a Sabadell amb l'impuls d'una col·laboració publicoprivada. L'Ajuntament de Sabadell i un grup de representants d'entitats econòmiques locals van impulsar la companyia mixta Aigües Sabadell.
"Fa poc més de 75 anys, l'aigua no arribava a totes les llars de Sabadell", expressen des de la companyia. Ho corrobora l'historiador Josep Lluís Martín Berbois: "Sabadell havia sortit de la guerra, s'havia de refer del tot. Es passava fam, hi havia pobresa. L'aigua era un dels grans reptes, hi havia necessitat de fer-la arribar a les indústries", assenyala. "L'aigua va fer créixer la ciutat i la societat en general", expressa. L'acte ha comptat també amb la presència del periodista Plàcid García–Planas, que coincideix amb Martín: "Ens defineix no tenir aigua, però també la perseverança", sosté.
La companyia centra la mirada en els principals reptes i projectes estratègics de futur. Una companyia que va començar en blanc i negre i que ha integrat la digitalització i les solucions tecnològiques més pioneres, com han relatat l'extreballador d'Aigües Sabadell, Francesc Jonch i Cristina Fàbregas, treballadora actual. I és que la companyia s'ha centrat en el projecte Biotop per a generar aigua. "Podem ser una ciutat exportadora d'aigua. Volem incidir en l'aigua freàtica i regenerada per perdre la dependència d'embassaments i de la pluja", avança Lluís Jordan, director general d'Aigües Sabadell i Grup Cassa. En aquesta mateixa línia, l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, destaca que el gran repte de la ciutat és "fer que el circuit de l'aigua no s'acabi" amb una aposta per l'aigua regenerada i freàtica.
De fet, entre els reptes de la companyia, es troba el de convertir la depuradora d’aigües residuals de Sant Pau de Riu-sec en una estació generadora d’energia sostenible a Sabadell. Es tracta d'un dels 28 projectes que preveu Aigües Sabadell i l’Ajuntament en la seva iniciativa Biotop, que busca impulsar la transformació verda de Sabadell a partir del cicle de l’aigua. Pròximament, el 20% de l'aigua que consumeix Sabadell en un any serà aigua regenerada i fràtica.
Entre els èxits més recents, Aigües Sabadell va marcar un nou rècord en consum d’aigua regenerada en el primer semestre del 2024: 41.946 metres cúbics, més del doble que al mateix període de l'any passat (+136%), O el que seria el mateix: aigua suficient per a omplir 17 piscines olímpiques o al consum d’aigua potable de 1.200 sabadellencs en tot un any.
Enric Blasco, president d'Aigües Sabadell, ha posat en valor l'eficàcia del model publicoprivat i assegura que "funciona i és la fórmula perfecta" per a "garantir un bon servei, som referència a Espanya". Ha aprofitat també per agrair la feina dels treballadors de la companyia. "Les últimes enquestes han valorat amb un 8,4 la nostra gestió".
[caption id="attachment_318027" align="aligncenter" width="700"]
Enric Blasco, president d'Aigües Sabadell / DAVID CHAO[/caption]
Des de la companyia posen de relleu les fites aconseguides: l'Educassa va ser el programa de sensibilització ambiental per a escolars a tot l’Estat. Des que es va posar en marxa, hi han passat més de 150.000 sabadellencs.
També Sabadell va ser la primera ciutat d’Espanya a disposar d’un servei d’alertes d’incidències en el servei d’aigües a través d'SMS. I la nostra ciutat va ser també pionera a obtenir la primera concessió de Catalunya de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a la descàrrega de cisternes sanitàries amb aigua regenerada. Els parcs solars de les dues depuradores de la ciutat han estat els més grans de l’àmbit del sanejament de Catalunya i l’EDAR Riu Sec és referent del sud d’Europa pel que fa al seu tractament avançat amb un sistema de biomembranes.
Fins i tot, Sabadell es va convertir, l’any 2020, en escenari d’un nou sistema per controlar la presència de material genètic de Covid-19 a les aigües residuals de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Sant Pau de Riu-sec, l’estudi REVEAL, que tenia com a objectiu quantificar la presència del virus.
https://www.diaridesabadell.com/2024/07/25/aigua-regenerada-sabadell/

Notícies recomenades
-
Sabadell Una tradició única i emblema de Can Puiggener
-
Sabadell “Em van fer veure que no tot el que surt a Internet sobre la Prader-Willi es compleix”
-
Sabadell Oficialitzada l'adjudicació de les obres del MNAC als sabadellencs HArquitectes
-
Sabadell FOTOS | El viacrucis del Centre commemora les darreres hores de Jesucrist