“El gran interès que va despertar va ser que ningú sabia que existia aquesta pel·lícula de les riuades de 1962; amb una sèrie de casualitats encadenades vam descobrir-lo a l’Institut Nacional de l’Audiovisual de França”, detalla Joan Comasòlivas, director del Museu d’Història de Sabadell. Dijous a la tarda, la sala d’actes del museu va acollir la projecció de Espagne: un tremblement de ciel, un film del reputat cineasta nord-americà William Klein (Manhattan, 1926 - París, 2022). Una peça d’onze minuts que reflecteix els estralls que van causar a Sabadell els forts aiguats del 25 de setembre de 1962, tant a nivell humà com material. “Quan mires la peça veus quina és la manera de captar una realitat determinada, a força de fer primer plans de les persones i d’escoltar les declaracions”, apunta Comasòlivas. “Parlem de gent que va patir pèrdues molt grans”, afegeix.
[caption id="attachment_316321" align="aligncenter" width="2560"]
El Museu d’Història va omplir-se dijous de curiosos que no van voler perdre’s la projecció. El director del MHS, juntament amb el poeta i professor universitari Joaquim Sala-Sanahuja –que també va participar en la descoberta d’aquest vídeo a França– van situar els fets i el context abans de començar la projecció. L’acte que es va desenvolupar en el marc del programa municipal de Memòria Democràtica. El director del Museu d’Història ha fet saber, a més, que a finals de setembre de l’any vinent es revelarà a la ciutadania més material inèdit sobre les riuades del 62.
Què hi feia Klein al Vallès?
William Klein va ser un fotògraf, pintor, grafista i director de cinema estatunidenc, tot i que la seva activitat es va desenvolupar principalment a París. La presència de Klein a Sabadell ve donada per l’amistat amb l’artista Xavier Valls, a qui va conèixer a París, on residien. Valls, a la seva biografia, comenta que va haver de desplaçar-se al Vallès, amb motiu de les riuades i ho va fer acompanyat de Klein, qui va recollir les conseqüències d’aquella catàstrofe hidrològica.
[caption id="attachment_316322" align="aligncenter" width="2560"]
Reviure els fets, aquest diumenge
D’altra banda, el Museu d’Història ha organitzat diumenge a les 11 h un itinerari guiat pel riu Ripoll per conèixer sobre el terreny què van significar les riuades del 1962. Es tracta d’un itinerari gratuït, amb inscripcions prèvies i places limitades (93 727 85 55).
Durant el recorregut es recordarà què va passar la nit del 25 de setembre del 1962 i com van ser els dies posteriors a la tragèdia que va assolar el Vallès, provocant a Sabadell 32 morts d’acord amb les xifres oficials i uns 700 a les diverses localitats vallesanes. En la passejada es veurà especialment els indrets on els aiguats van fer més destrosses, entre ells la fàbrica de cal Grau i les cases de cal Sec.