Ningú ho sabia, però el reputat cineasta William Klein va fer un film de les riuades del 62

El Museu d’Història va acollir la projecció d’una pel·lícula de les riuades del 1962 del cineasta nord-americà William Klein

  • Ningú ho sabia, però el reputat cineasta William Klein va fer un film de les riuades del 62
Publicat el 27 de setembre de 2024 a les 15:28
Actualitzat el 27 de setembre de 2024 a les 17:33

“El gran interès que va despertar va ser que ningú sabia que existia aquesta pel·lícula de les riuades de 1962; amb una sèrie de casualitats encadenades vam descobrir-lo a l’Institut Nacional de l’Audiovisual de França”, detalla Joan Comasòlivas, director del Museu d’Història de Sabadell. Dijous a la tarda, la sala d’actes del museu  va acollir la projecció de Espagne: un tremblement de ciel, un  film del reputat cineasta nord-americà William Klein (Manhattan, 1926 - París, 2022). Una peça d’onze minuts que reflecteix els estralls que van causar a Sabadell els forts aiguats del 25 de setembre de 1962, tant a nivell humà com material. “Quan mires la peça veus quina és la manera de captar una realitat determinada, a força de fer primer plans de les persones i d’escoltar les declaracions”, apunta Comasòlivas. “Parlem de gent que va patir pèrdues molt grans”, afegeix.

[caption id="attachment_316321" align="aligncenter" width="2560"] / David Chao[/caption]

El Museu d’Història va omplir-se dijous de curiosos que no van voler perdre’s la projecció. El director del MHS, juntament amb el poeta i professor universitari Joaquim Sala-Sanahuja –que també va participar en la descoberta d’aquest vídeo a França– van situar els fets i el context abans de començar la projecció. L’acte que es va desenvolupar en el marc del programa municipal de Memòria Democràtica. El director del Museu d’Història ha fet saber, a més, que a finals de setembre de l’any vinent es revelarà a la ciutadania més material inèdit sobre les riuades del 62.

Què hi feia Klein al Vallès?

William Klein va ser un fotògraf, pintor, grafista i director de cinema estatunidenc, tot i que la seva activitat es va desenvolupar principalment a París.   La presència de Klein a Sabadell ve donada per l’amistat amb l’artista Xavier Valls, a qui va conèixer a París, on residien. Valls, a la seva biografia, comenta que va haver de desplaçar-se al Vallès, amb motiu de les riuades i ho va fer acompanyat de Klein, qui va recollir les conseqüències d’aquella catàstrofe hidrològica.

[caption id="attachment_316322" align="aligncenter" width="2560"] / David Chao[/caption]

Reviure els fets, aquest diumenge

D’altra banda, el Museu d’Història ha organitzat diumenge a les 11 h un itinerari guiat pel riu Ripoll per conèixer sobre el terreny què van significar les riuades del 1962. Es tracta d’un itinerari gratuït, amb inscripcions prèvies i places limitades (93 727 85 55).

Durant el recorregut es recordarà què va passar la nit del 25 de setembre del 1962 i com van ser els dies posteriors a la tragèdia que va assolar el Vallès, provocant a Sabadell 32 morts d’acord amb les xifres oficials i uns 700 a les diverses localitats vallesanes. En la passejada es veurà especialment els indrets on els aiguats van fer més destrosses, entre ells la fàbrica de cal Grau i les cases de cal Sec.