La tirania de les places dures a Sabadell

Com defensar-se del sol i les altes temperatures amb l'urbanisme

  • La tirania de les places dures a Sabadell
Publicat el 02 d’agost de 2024 a les 17:49
Actualitzat el 04 d’agost de 2024 a les 10:24
[León Guerrero]

Amb l’arribada de l’estiu, ens trobem els carrers més despoblats que mai a causa de l’insuportable calor i la manca d’una vertadera protecció arquitectònica o natural pels ciutadans. La poca adaptabilitat de les places a les altes temperatures provoca la transformació de llocs com la plaça del Gas, la plaça de l’Assemblea de Catalunya o la plaça de Picasso en deserts de pedra. Tot això, en relació directa amb l’escassetat de vegetació, la contaminació i la duresa arquitectònica desemboquen en el que es coneix com a illes de calor, és a dir, microclimes propis de les ciutats causats per la  urbanització dels territoris. Els quals durant l’estiu provoquen l’augment de les temperatures i la probabilitat d’enfrontar-nos a períodes d’insolació, una situació que  afecta de ple en la  salut i comoditat dels sabadellencs.  Amb grups de persones afectats fortament  com són la  gent  gran i  els  infants.

Plaça de l'Assemblea de Catalunya

Mètodes de protecció Actualment, diversos projectes es troben en funcionament arreu del món per protegir-se del sol i la xafogor. A Còrdova, territori molt afectat per  les altes temperatures (durant l’estiu del 2023, els termòmetres van arribar  a  marcar  els 47,6ºC ) un dels mètodes  escollits per mitigar la calor  és la col·locació de tendals en punts estratègics de la ciutat , una idea que comporta una solució temporal efectiva. Una altra proposta, en aquest cas pensada a gran escala i no tan circumstancial, és la presentada a Londres.  A la ciutat utilitzen la reforestació com un mètode de protecció climàtica i ciutadana: el bosc urbà de la capital anglesa ocupa més d’un 20% del territori i planegen augmentar la quantitat d’arbres en un 10% pel 2050.

Prioritat de l’ajuntament

Seguint el concepte londinenc, l’Ajuntament de Sabadell considera que “l’adaptació de la ciutat al canvi climàtic és una de les prioritats”. Destaquen  la protecció d’equipaments i de l’espai públic, en relació amb aquest segon, comenten : “Estem incrementant l’arbrat arreu dins el pla Els  Diners als Carrers, tant als carrers per generar ombra com amb el projecte de crear boscos urbans allà on sigui possible”.  Amb un clar objectiu: millorar la qualitat de vida als diversos barris de la ciutat. 

Una missió que es pretén dur a terme amb nous espais de vegetació i llocs on poder protegir-se del sol: “Treballem per  crear zones d’ombres i espais verds permanents. Un exemple és el passeig de la Plaça Major, amb verd, plantació d’arbres i d’aigua”. Cal destacar el projecte dels umbracles que hi havia al 2017: espais provisionals d’ombra que intentaven protegir la ciutadania durant els períodes  de més  sol.  Aquest conjunt d’iniciatives, però,  han resultat insuficients, ja que  durant certes hores del dia la  circulació  per la zona esdevé un repte a causa del sol, la xafogor i el terra  de pedra.  Així que tot i les propostes de l’ajuntament, ens trobem que les places dures continuen la seva tirania en  gran part del territori sabadellenc.