L’Agència de l’Habitatge de la Generalitat de Catalunya ha notificat com a favorables més de 8,3 milions d’euros dels fons Next Generation de la Unió Europea (UE) en subvencions per rehabilitar energèticament habitatges de tota la ciutat, segons ha informat aquest dijous en roda de premsa l’Ajuntament. El consistori, a través de l’Oficina de Rehabilitació de Vimusa, coordina, informa i facilita la gestió dels ajuts. Són les primeres dades de balanç d’aquesta convocatòria, que a la nostra ciutat es canalitza des de l’Oficina, oberta el setembre passat a la carretera de Barcelona, 598 (la Creu de Barberà). Paral·lelament, s’ha comunicat que s’ha ampliat el termini per demanar els ajuts, que acabava el 30 de juny i s’ha allargat fins al 31 de desembre d’enguany.
Ara les subvencions s'han notificat com a favorables i les comunitats i els propietaris tenen fins al 2026 per fer les obres. Si l'import dels treballs o l'eficiència aconseguida varien, la xifra de les subvencions pot acabar variant, ja que s'atorga més o menys subvenció segons l'estalvi energètic que s'aconsegueixi certificar. De moment, 2.282 habitatges han demanat alguna ajuda.
La major part dels diners correspon al programa 1, que es preveu que rebi 7 milions d'euros. En formen part una sèrie de barris en concret: Can Deu, la Roureda, la Concòrdia, els Merinals, Can Puiggener, Torre-romeu i la Creu de Barberà, si bé pràcticament el 85% dels fons s'han demanat des dels barris del sud i Torre-romeu. El regidor d'Habitatge, Eloi Cortés, ha celebrat que s'hagi assolit aquesta xifra, i ha avançat que el programa encara podria subvencionar el doble de domicilis que es preveu que rebin els fons. En total, segons les previsions actuals, els 7 milions serviran per rehabilitar 368 habitatges, repartits entre 20 comunitats de veïns. Però Cortés ha recordat que aquesta partida era una reserva inicial i que, com que el fons global encara disposa de pressupost, s'hi podran adherir més comunitats fins al 31 de desembre. Els 1,32 milions d'euros restants s'han assignat als altres programes de la convocatòria d'ajuts. Tots els edificis plurifamiliars que no estiguin en els barris del programa 1 poden optar al programa 3 (el 80% s'han demanat als barris del centre). En aquest cas, es preveu rehabilitar 24 edificis, que inclouen 472 habitatges. I, en el cas de particulars, s'han aprovat ajudes a 253 propietaris (programa 4). Entre els programes 1, 3 i 4 sumen 1.093 habitatges que ja tenen confirmada una ajuda per millorar l'eficiència i l'estalvi energètic dels seus habitatges. En relació amb el total d'habitatges de Sabadell, rehabilitar-ne un miler suposarà actuar en prop de l'1,2% del parc total d'habitatges d'ús residencial, que el 2022 era de 90.998 segons dades del Cadastre. El programa més sol·licitat, de totes maneres, ha estat el 5, per elaborar el projecte i el llibre de l'edifici. S'ha de tenir per poder avançar i optar als programes que subvencionen la rehabilitació. Al programa 5 s'hi han adherit 72 comunitats, que aglutinen 1.189 habitatges. Cortés confia que un cop tinguin superada aquesta fase, no abandonin el procés i tirin endavant les obres, podent optar als altres programes d'ajuts. Cortés ha recordat que "com a administració pública no només fem difusió sinó que, en certa manera, aprofitem els fons i volem donar exemple de la tipologia d'intervencions que es poden fer". Vimusa també ha obtingut fons i per rehabilitar un edifici al carrer de Turina (Cifuentes), un altre al passeig del Comerç i un altre a l'Illa Àurea.