
Ara a portada
La diàspora colombiana pel conflicte armat reivindica el seu reconeixement a Sabadell
La Comissió de la Veritat i els refugiats de guerra reivindiquen al consistori el seu reconeixement a la ciutat

- Nou protocol Covid: no calen testos ni aïllaments
Publicat el 27 de març de 2022 a les 22:52
Actualitzat el 28 de març de 2022 a les 19:03
Som diumenge al migdia. Al centre de la ciutat, a la plaça major, hi ha un acte de suport a les víctimes humanitàries de la guerra d'Ucraïna. Davant la parada de ferrocarrils de la plaça Major, el Luis Enrique intenta evadir-se amb la lectura, s'acaba de comprar "El que el vent s'endugué". Lluny de casa recorda, inevitablement, a la família. Malgrat sentir-se molt agraït de tots els suports que ha rebut des que ha arribat a Sabadell es sent apartat de la vida que l'envolta. Les seves mans, tremoloses, semblen que lluitin contra murs invisibles, aquells que només poden veure les mirades nouvingudes.
El Luis Enrique López Ruiz té 67 anys. Va néixer a Buga, al departament de Valle Cauca (oest de Colòmbia) on era periodista de La Palmera, filial radiofònica de Caracol. Abans de marxar de Colòmbia per amenaces de mort conduïa un programa d'esports. Arran de la pandèmia, l'empitjorament de les condicions de vida al seu país el van inclinar a prendre partit en el conflicte polític que tot i haver establer un tractat de pau el 2016 encara és latent al país. Durant el 2021 assegura que grups paramilitars vinculats a les FARC havien assassinat a 4 periodistes del seu entorn. En rebre la carta de l'amenaça, la qual li donava 24 hores per abandonar el país, no va dubtar en marxar.
De Cali va aterrar a Barcelona el passat 1 de juliol. Després que la Creu Roja li oferís un llit als Salesians on va passar els primers dies al país, la Guàrdia Civil va oficialitzar el seu estatus com a refugiat del conflicte armat pocs dies després. Finalment, l'associació APIP ACAM ha establert la seva residència oficial a Sabadell, al carrer de la Salut, on comparteix immoble amb 25 persones més. Malgrat no tenir cap limitació afegida al procés de tutorització de l'associació per conèixer la seva evolució al país, la condició de refugiat de guerra l'obliga a tornar cada nit a l'immoble sense excepció.
[caption id="attachment_216742" align="aligncenter" width="691"]
El Luis Enrique en una transmissió de ràdio La Palmera/ Cedida[/caption]

Notícies recomenades
-
Sabadell Segon intent per fer les “reparacions prioritàries” de la Torre d’en Feu
-
Sabadell Els partits polítics celebren Sant Jordi a les seves parades
-
Sabadell Una lladre s'enfronta als Mossos i acaba detinguda per atemptat contra l'autoritat
-
Sabadell Cuca Santos (PP): “La cultura no s’ha de polititzar”