El director del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, Alfons Zarzoso, va iniciar aquest dimecres el Cicle d'història del Vallès organitzat per la Fundació Bosch i Cardellach centrat en la pandèmia de la grip espanyola del 1918. Zarzoso va oferir la conferència De la grip de 1918: fragilitat, desmemòria, ciència, i política, que va servir d'introducció als assistents del curs sobre aquesta qüestió.
[caption id="attachment_197965" align="aligncenter" width="700"]
Se celebraran vuit sessions cada dimecres fins a mitjans de novembre que comptaran amb experts de reconegut prestigi per entendre què va ser la coneguda com a grip espanyola, quina magnitud i quines conseqüències va tenir, tant en l’àmbit sabadellenc i vallesà com a Catalunya i arreu del món.
La doctora en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat Complutense de Madrid Beatriz Echeverri explica que la grip del 1918 “va ser un virus molt virulent, es va reconstruir i se sap que s’expandia 30.000 vegades més ràpid que qualsevol altre. Això, sumat a la guerra, que va ser un gran vehicle de transmissió i el fet que era molt letal va provocar una mortalitat molt alta”. La pròxima sessió se celebrarà dimecres vinent, 20 d’octubre. Rafael Luque, de la Bosch i Cardellach, explicarà com va ser La Grippe de 1918 a Sabadell, i el dia 27 Mariona Vigués, del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa, explicarà com va afectar aquesta pandèmia la cocapital vallesana.Les sessions de novembre seran, el dia 3, una visita guiada a les 17 h al Parc de Desinfecció de Terrassa, un edifici modernista obra de Josep Maria Coll i Bacardí. I a les 19 h, Franz Hengesbach donarà detalls dels metges sabadellencs que van lluitar contra la grip. El dia 10 es farà una explicació de la pandèmia a Santa Perpètua i Sentmenat. La cloenda d’Echeverri serà el dia 17 de novembre. Tots els actes menys la visita guiada seran de 19 h a 21 h a la seu de la Fundació (C/ d'en Font, 1).