Envoltats de peatges

Aquests dies de vacances molts sabadellencs agafen el cotxe per marxar fora del Vallès. Segons el destí, hauran d’utilitzar dos dels peatges més cars de l’Estat (situats a la C-16) o els de l’AP-7 a la Roca o Martorell

  • El Temps: Cel serè amb màximes de 28ºC
Publicat el 19 d’agost de 2019 a les 21:11
Actualitzat el 20 d’agost de 2019 a les 08:35

Tot i que l’autopista principal d’accés a SabadellC-58– està lliure de peatges; no cal fer gaires quilòmetres des de la ciutat per trobar-ne un. Anant a Barcelona, per exemple, en tenim als túnels de Vallvidrera. Anant a Manresa per la C-16, també. I sortint del Vallès per l’AP-7, en direcció nord o sud, un a la Roca i un a Martorell.

Sabadell no és una de les ciutats més castigades de Catalunya en qüestió de peatges, però això podria canviar si se n’instal·lés un d’ambiental –per cobrar als cotxes més contaminants– a la C-58 d’entrada a Barcelona. Així ho ha proposat aquest juliol l’Àrea Metropolitana de Barcelona, entre altres mesures contra la contaminació a la capital catalana, el Vallès Occidental, l’Oriental i el Baix Llobregat.

Els que més paguem

A això s’hi suma el fet que Sabadell té ben a prop alguns dels peatges més cars d’Espanya. Segons un informe de l’Associació d’Automobilistes Europeus (AEA), quatre dels cinc peatges més cars de l’Estat són a Catalunya. I dos d’ells estan a la mateixa autopista: la C-16. Afecten, doncs, tots els vehicles sabadellencs que vulguin entrar a Barcelona per Sarrià, o anar als Pirineus o la Catalunya interior per aquesta carretera.

Aquests dos peatges són el de Vallvidrera (26 cèntims per quilòmetre), que és gestionat per l’empresa Túnels i pertany en gran part a Abertis; i el del tram entre Sant Cugat i Manresa (25 cèntims per quilòmetre), que és gestionat per Autema, participada per Abertis i Ferrovial. Són, respectivament, el segon i tercer peatge més cars d’Espanya, just després del que hi ha al túnel del Cadí (40 cèntims per quilòmetre de carretera). Ambdós es poden sortejar utilitzant la C-58, però no tots els conductors poden prescindir-ne.

Val a dir, però, que els usuaris habituals del peatge de Sant Cugat a Manresa a la C-16 tenen bonificades les tarifes per la Generalitat de Catalunya. En aplicació del pla global de millora de la mobilitat al Bages i el Vallès, el govern català aplica diverses bonificacions que poden ser acumulatives, sempre que es pagui amb un sistema de telepeatge (Via-T). Els descomptes van del 45% al 100%, depenent de les característiques del vehicle, els ocupants o la recurrència en els viatges. A partir de l’1 de setembre, el descompte del 45% s’aplicarà a tots els vehicles que paguin amb Via-T, de dilluns a divendres no festius.

Finalment, queden els peatges de l’AP-7, inclosos en el tram de la Jonquera a Tarragona, que afecta tots els sabadellencs i sabadellenques que es dirigeixin al sud de França o el País Valencià. Les tarifes d’aquesta autopista –de titularitat estatal– es calculen segons l’ús que se’n faci. De Sabadell a la frontera, per exemple, serien uns 14,70 euros. I de la ciutat a Vinaròs (Alacant), uns 17,20.

Una Catalunya sense peatges?

Un futur sense barreres a les autopistes i carreteres catalanes sembla, a priori, força llunyà. De moment, però, el govern català ha començat a proposar la idea de la vinyeta, un sistema de pagament homogeni a tot Catalunya que, de facto, eliminaria els peatges. Es tractaria d’un cobrament únic, adaptat a l’ús de la via i del vehicle, a l’estil del que ja es fa a països com Àustria o Suïssa. Les tarifes resultarien més econòmiques per als ciutadans, i el govern s’estalviaria les despeses de les barreres.

Segons va explicar el passat mes de desembre el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, la Generalitat vol tenir preparat un pla sobre com introduir la vinyeta a les carreteres catalanes aquest any, aprofitant la proximitat del venciment de les primeres concessions d’autopistes de peatge a Catalunya. Però aquest pla encara no ha arribat.

On sí que és segur que començaran a desaparèixer els peatges és a l’AP-7; però de moment en trams que queden lluny de Sabadell. Concretament, el Consell de Ministres va acordar no renovar la concessió del tram de Tarragona a Alacant a la gestora Aumar. A partir de l’1 de gener del 2020, l’Estat es quedarà la conservació i explotació de l’autopista. El contracte ascendeix a 129 milions d’euros.

A Sabadell tocarà esperar per veure què decideixen fer els governs català i espanyol de torn. Primera data clau: 2021. És quan acaba la concessió del tram de l’AP-7 entre Tarragona i la Jonquera. Per a la C-16 falta molt més: 2037 els túnels de Vallvidrera, i 2039 el tram Sant Cugat-Manresa.