
Ara a portada
-
Sabadell FOTOS | El viacrucis del Centre commemora les darreres hores de Jesucrist Jan Cañadell Puigmartí
-
Sabadell Anna Lara: "El PSC s'aprofita del llegat de la Crida. Qui va projectar els pisos de Vimusa que ha inaugurat Farrés?" Albert Acín Serra
-
Sabadell Oficialitzada l'adjudicació de les obres del MNAC als sabadellencs HArquitectes Aleix Pujadas Carreras
-
-
Esports Cristian García: "A Sabadell es viu el futbol d'una manera diferent que a Terrassa" Marc Segarra Rodríguez
L’únic film en color de la invasió soviètica de Praga és a Sabadell: Josep M. Garcia-Planas era allà el 1968

- Els dos últims sabadellencs del 2017
Publicat el 09 de juny de 2017 a les 19:17
Actualitzat el 05 de març de 2021 a les 11:51
- Carles Cascón -
El d’aquell 20 d’agost de 1968 era un viatge comercial –improvisat, per cert, ja que venien de Varsòvia sense visat ni reserva d’allotjament– i l’acabaria vivint en la pell d’un reporter de guerra. En la seva primera matinada a Praga, el so d’uns reactors primer, i uns trets després, van fer baixar ràpidament l’industrial tèxtil sabadellenc Josep M. Garcia-Planas al carrer, amb la seva inseparable càmera: era a punt de convertir-se en el testimoni d’un esdeveniment històric a Europa, l’entrada dels russos a la capital txeca per aixafar l’anomenada «Primavera de Praga», el moviment que des del gener d’aquell any s’oposava al règim de Moscou.
Garcia-Planas va filmar en color tots els esdeveniments, amb una qualitat sorprenent, i fins i tot n’escriuria una minuciosa crònica mecanografiada («Apunts d’un viatjant de Sabadell») que llegir-la avui transmet una emoció única, amb un estil al nivell dels grans corresponsals de l’època.
El fet és que aquella pel·lícula dels carrers de Praga presos pels blindats russos i les riuades de txecs amb banderes, insígnies i pancartes, editada amb en uns intensos 20 minuts, és l’única filmació en color que existeix sobre aquella invasió. La televisió francesa era allà, per exemple, però filmava en blanc i negre.
Les imatges, que es conserven a Sabadell, són un document únic que ha arribat al govern txec, que s’ha emocionat amb la troballa i les vol pel documental que prepara per l’any vinent pels actes de celebració del 50è aniversari d’aquesta data històrica.
Martin Bouda, cap dels arxius de la Televisió Nacional Txeca, ha qualificat la pel·lícula, inèdita, de document «fabulós» i «espectacular». Ho explica amb orgull el periodista Plàcid Garcia-Planas, experimentat reporter de la secció d’internacional de La Vanguardia (ara en excedència, actualment director del Memorial Democràtic), el fill de l’empresari més indicat, doncs, per fer arribar a bon port aquesta petita joia fílmica.
No és estrany que a Josep Maria Garcia-Planas Vilarrubia (1924-2012) l’enganxés a Praga aquell agost de 1968. El comerç de texits, la llana, l’havia portat arreu del món i va ser precursor en exportar a països de l’Est, als anys 60. El 1959 va fer el seu primer viatge a Moscú, sis anys després de la mort d’Stalin.
A tots els viatges comercials a l’altra banda del Teló d’Acer va emportar-se la seva càmera de 16 mm. Així, la família Garcia-Planas guarda entre el seu patrimoni fílmic diverses hores de pel·lícula de la Unió Soviètica, Polònia, Hongria, Romania i Txèquia dels anys 60.
[caption id="attachment_174839" align="aligncenter" width="523"]
Escenes dels primers dies de les tropes russes entrant a Praga i els manifestants que s’hi oposen amb pancartes i banderes, i fins i tot els increpen[/caption]

Notícies recomenades
-
Sabadell “Em van fer veure que no tot el que surt a Internet sobre la Prader-Willi es compleix”
-
Sabadell VÍDEO | Veïns de Marquès de Comillas: "No podem dormir, una persona crida cada nit a les 3 i les 4 del matí"
-
Sabadell “El passeig de la Revolució sembla una mini deixalleria”
-
Sabadell Què fer per la Diada de Sant Jordi a Sabadell?