El conte que no s’acaba mai

"La situació té efectes perjudicials en el nivell de l’alumnat, especialment en etapes crítiques com segon de batxillerat, quan les noies i els nois es juguen l’accés a la universitat"

26 d’abril de 2025

La segona partida més gran del pressupost de la Generalitat l’any 2024 va tornar a ser Educació, només per darrere de Salut, amb una inversió de 8.859 milions d’euros, segons les dades que ha aportat recentment el Departament d’Economia i Finances de la Generalitat. Una despesa milmilionària que no ha aconseguit revertir tots els problemes que arrosseguem en matèria educativa. Fa anys que sentim parlar d’una inversió rècord, i és rècord, però això no ha ajudat ni a millorar el nivell de l’alumnat, ni avançar en la qualitat de l’ensenyament ni en les condicions del professorat, molt desgastat. És un dels col·lectius amb més absentisme laboral del país.

El Departament d’Educació disposa d’una borsa de 2.100 professionals per cobrir baixes, però el dia a dia a les escoles i instituts és molt diferent. L’institut Sabadell ha estat un mes sense professor de llatí i al Pau Vila no troben un substitut per a un professor d’Economia que ha estat pare i té tot el dret del món a agafar-se un permís. 

La situació té efectes perjudicials en el nivell de l’alumnat, especialment en etapes crítiques com segon de batxillerat, quan les noies i els nois es juguen l’accés a la universitat. Els mateixos professors i alumnes adverteixen dels riscos que tot això suposa. “Són hores molt valuoses de classe”, ens deien en el reportatge que publiquem en aquesta edició. A l’FP també hi ha absències similars. El Departament d’Educació ha pres mesures des de fa temps: ha convocat oposicions, ha establert el grup estable de substitucions, la flexibilització temporal dels requisits i ha incrementat els complements per als professors d’algunes especialitats. Així i tot, la realitat és tossuda i s’imposa. Creix l’absentisme, hi ha baixes que no es cobreixen i la resposta mai hauria de ser: “És un problema en l’àmbit mundial del qual Catalunya no està exempta”. Solucionem l’ensenyament a Catalunya, que és el que ens importa.