[Santi Valls, regidor d’ERC]
El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Sabadell (PMUS) 2023-2028 diu voler fomentar una mobilitat més sostenible, però alhora aposta per infraestructures com la ronda Nord i la connexió amb la B-40, que només faran augmentar el trànsit i la contaminació. Esquerra Republicana de Sabadell creiem que aquesta és una contradicció que cal resoldre en un context d’emergència climàtica, en el qual reduir les emissions hauria de ser una prioritat absoluta.
Volem menys cotxes, però fem carreteres?
Sempre hem defensat que el transport públic, caminar i anar en bicicleta han de ser la prioritat a Sabadell. Però el PMUS preveu la construcció de la B-40 sota el nom de ronda Nord, una via d’alta capacitat que perpetuarà el protagonisme del cotxe. Aquesta decisió xoca amb la necessitat de reduir la dependència del vehicle privat i amb els compromisos ambientals que hauríem d’assumir com a ciutat.
A més, sabem que, quan es construeixen noves carreteres, s’omplen de vehicles al cap de poc temps. Aquest fenomen, conegut com a demanda induïda, ens diu que, lluny de solucionar el problema del trànsit, aquesta infraestructura el pot empitjorar. Sabadell no necessita més cotxes, sinó alternatives reals i eficients que ajudin a frenar l’escalfament global.
Transport públic: el gran oblidat
Per reduir el trànsit i la contaminació, hem d’apostar clarament pel transport públic. Sabadell necessita una xarxa d’autobusos més eficient, amb més freqüències i millor cobertura, especialment als barris amb mancances en transport públic. És imprescindible reorganitzar el servei perquè sigui una opció atractiva per a tothom.
També hem de millorar les connexions ferroviàries, ja que molts desplaçaments quotidians depenen d’un bon servei de Rodalies. Per això, és urgent augmentar les freqüències i millorar la coordinació amb altres mitjans de transport per facilitar la intermodalitat. En aquest sentit, defensem el traspàs integral del servei de Rodalies a la Generalitat de Catalunya, una mesura necessària per garantir una gestió més propera i adaptada a les necessitats del territori. L’exemple de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) demostra que un model gestionat des de Catalunya pot oferir un servei més eficient, puntual i adaptat a la demanda ciutadana.
Finalment, necessitem una mobilitat integrada que combini transport públic i mobilitat activa, amb una xarxa de carrils bici segurs i ben connectats.
La B-40: solució o problema?
Sempre hem defensat que les infraestructures viàries han de respondre a les necessitats reals del territori, no simplement fomentar més trànsit. La B-40 pot tenir sentit en un àmbit estatal com a via d’alta capacitat, però al Vallès –i, especialment a Sabadell–, hem d’ordenar millor la mobilitat interna i no seguir sumant quilòmetres d’autopista. A més, en plena crisi climàtica, continuar apostant per grans infraestructures viàries és anar en la direcció equivocada.
Les nostres propostes per una mobilitat sostenible
Per avançar cap a un model més sostenible i donar resposta a l’emergència climàtica, defensem les zones de baixes emissions (ZBE) més efectives, que realment ajudin a reduir la contaminació i a restringir el trànsit en determinades àrees; per això no hem estat d’acord amb el projecte de ZBE aprovat a la ciutat. També defensem una millora significativa del transport públic, amb autobusos més freqüents, millor coordinació amb Rodalies i un transport gratuït per a menors de 16 anys i persones amb rendes baixes. Finalment, creiem que és fonamental fomentar la mobilitat a peu i en bicicleta amb més carrils bici segurs, ampliació de voreres i carrers pacificats perquè la ciutat sigui més accessible i agradable per a tothom.
Cap a on volem anar?
Creiem que aquest PMUS s’ha quedat a mitges. Si realment volem una ciutat sostenible i compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic, hem d’apostar fort pel transport públic i la mobilitat activa. No té sentit seguir construint grans infraestructures viàries mentre el transport públic continua sent insuficient.
Si volem un Sabadell amb menys cotxes, menys contaminació i més espais per a la gent, hem de canviar el rumb i invertir de debò en opcions sostenibles. Una ciutat pensada per a les persones i no per als cotxes és possible, però només si actuem amb responsabilitat davant l’emergència climàtica.
