- Els estats membres vetllaran perquè no es produeixi una pèrdua neta d’espai verd urbà ni de coberta arbòria urbana d’aquí a 2030, en comparació amb 2021, a totes les ciutats, municipis i zones suburbanes.
- Els estats membres garantiran un augment de la superfície total nacional de l’espai verd urbà a les ciutats, municipis i zones suburbanes que es corresponguin com a mínim amb el 3% de la superfície total que ocupaven les ciutats, municipis i zones suburbanes el 2021, d’aquí a 2040, i com a mínim amb el 5% d’aquí a 2050. A més, els estats membres garantiran:
- Un mínim del 10% de coberta arbòria urbana a totes les ciutats, municipis i zones suburbanes d’aquí a 2050.
- Un augment net de l’espai verd urbà integrat en infraestructures i edificis existents i nous, realitzant, si és necessari, reformes i rehabilitacions a totes les ciutats, municipis i zones suburbanes.

Parc de Collserola
- Consorci del Parc de Collserola (àrea metropolitana de Barcelona)
- Grand Parc Miribel–Jonage (àrea metropolitana de Lió)
- Parco Agrícolo Sud Milano
- Anillo Verde de Vitoria-Gasteiz (País Basc)
- Service des Espaces Verts (Estrasburg)
- Parque Florestal de Monsanto (Lisboa)
- L’Arche da la Nature (àrea metropolitana de Le Mans)
- Métropole Européenne de Lille
- Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona
- Consorci de l’Espai Rural de Gallecs (Regió Metropolitana de Barcelona)
- Bruxelles Environnement – IBGE (Région de Bruxelles)
- Parco Nord Milano
- Ente Parco di Portofino (Gènova)
- Aree protette del Po e della Collina Torinese (Torino)
- Ente Parco di Montemarcello-Magra (La Spezia)
- Parc Agrari i Parc del riu Ripoll (Ajuntament de Sabadell)
- Servei Devesa – Albufera, Ajuntament de València
- Communauté d’agglomération Grenoble – Alpes Métropole
- Mount Hymettus Aesthetic Forest (Atenes)
- Parco delle Groane (Milà)
- Parco Fluviale Gesso e Stura (Cunneo)
- Natural Park Drahán – Troja (Praga)
- SPAY – Mount Hymettus (Atenes)
- RomaNatura (Comune di Roma)
- Parco Adda Nord (Trezzo sull’Adda – Regione Lombardia)
- Agence Départamentale des Espaces Sensibles (Marsella)
- Parc de Saint Quintin-en-Yvelines (Îlle-de-France)
- Consorzio del Parco del Conero (Ancona)
- Red de Parques Metropolitanos de Andalucía
- Regione Toscana
- Espace Nature Tours
- Red de Espacios Naturales Protegidos de Andalucía
- Espaces Verts – Seine-Saint Denis
- Associació Metropolitana de l’Alta Silèsia (Katowice)
- Per tal de tirar endavant el dossier europeu, FEDENATUR va promoure i/o participar en diferents projectes europeus del programa INTERREG: (II C) Réseau transnational des pôles de compétences sur la métropolisation / Les espaces naturels périurbains (2000-2001); (III B) Métropole Nature: Les espaces naturels et la ville durable (2002-2004); (III B) Green Link: Linking urban developments to green areas (2006-2008); (IV C) Periurban parks: Improving environmental conditions in suburban areas (2010-2012).
- En la línia de col·laboració amb la Comissió Europea (CE) la DG Environnement li va encarregar el l’informe «El lloc dels espais naturals periurbans (ENP) i la ciutat sostenible», el gener de 2004. L’any 2005, Fedenatur fou admesa com a membre de l’European Habitat Forum, organisme consultiu de la Comissió Europea amb seu a Brussel·les, a l’oficina regional de la UICN per a Europa.
- Pel que fa a la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura), al maig del 2007 Fedenatur va participar a la «Reunió-cimera sobre les categories dels espais naturals protegits de la UICN», celebrada a Almeria. En aquesta trobada, la categoria V (paisatge terrestre o marí protegit), que correspon a parc natural, es va defensar com el millor identificador de les característiques que reuneixen els nostres espais periurbans. Posteriorment va participar al Congrés Mundial de la Natura de la UICN, que es va celebrar a Barcelona a l’octubre de 2008 i on va aconseguir que s’aprovés la moció 4.128 Setting up networks of protected urban and periurban natural areas (Configuració de xarxes d’àrees naturals urbanes i periurbanes protegides).
- L’any 2012 la Comissió Europea (CE) va emprendre el desenvolupament de l’Estratègia per a la posada en marxa de la infraestructura verda. L’objectiu principal era que fos un dels principals instruments contra la pèrdua de biodiversitat a Europa. Tota aquesta acció en el si de la CE ha anat cristal·litzant finalment en el Pacte Verd Europeu (2022) i la Llei de restauració de la natura (2023).
- A l’assemblea anual de Fedenatur de maig de 2016 celebrada a València, atès que s’havien iniciat converses d’aproximació amb EUROPARC, es va decidir iniciar un procés de fusió amb aquesta entitat, que agrupa al voltant de 400 parcs de tot el continent europeu. Aquest procés va concloure el 6 de setembre de 2017, quan l’assemblea extraordinària Fedenatur va acordar la seva dissolució i la incorporació dels seus membres a EUROPARC.

Espai rural de Gallecs
https://www.europarc.org/wp-content/uploads/2017/10/TM_2003_BCN_III_Symposium_The-role-of-open-spaces.pdf
https://www.europarc.org/wp-content/uploads/2017/10/R_2004_Report_DGENV_The_place_of_Periurban_Natural_Spaces_in_The_Sustainable_City.pdf
https://www.europarc.org/wp-content/uploads/2017/10/IUCN_Recommendation_4128.pdf
https://www.europarc.org/wp-content/uploads/2017/10/Periurban_Policy_Recomendations.pdf
https://www.europarc.org/wp-content/uploads/2019/03/GallecsSabadell.pdf
Publicat simultàniament a Quadern de les idees, les arts i les lletres.
