
Aprofitar el moment econòmic
Editorial: "Hem de saber aprofitar l’embranzida del moment i no caure en l’autocomplaença"

- Miquel Martí, reconegut per Faconauto
Publicat el 11 de març de 2025 a les 10:30
[Editorial, 11 de març de 2025]
L’economia espanyola va créixer un 3,2% l’any passat, amb l’evolució més important dels grans països de la Unió Europea. Hi ha més de 22 milions de persones ocupades, i una taxa d’atur del 10,4%, de les més baixes de les últimes dècades. El febrer va tancar amb un nou rècord de desocupats a Sabadell: 10.907. El millor mes de la sèrie dels últims setze anys a la ciutat. El moment econòmic és bo, i també ho són les xifres d’ocupació. Els indicadors ens mostren una tendència positiva, i ho hem de poder reivindicar.
De la mateixa manera que ens hem de dir les coses bones, hem de saber aprofitar l’embranzida del moment i no caure en l’autocomplaença. Una bona mostra d’això serà la fira SBDPro, que posarà en contacte empreses i professionals, amb una oferta de 150 llocs de feina en quatre dies aquesta mateixa setmana.
En moments de bonança com el que vivim és quan més s’ha d’invertir en la formació i la inserció laboral. Tal com ha fet l’Ajuntament, convé que la Generalitat, l’autoritat competent en Formació Professional reglada, adapti l’oferta formativa a les demandes de les empreses. No pot ser que hi hagi empreses que no trobin treballadors qualificats i que això alenteixi el seu creixement a mitjà i llarg termini.
Tenim més llocs de feina, més ocupats, però també cal buscar la manera de fer créixer els sous. La mediana salarial anual bruta a Sabadell, és a dir, el sou més habitual és de 24.469 euros, segons l’últim informe específic del Consell Comarcal (2022). Estem per sobre de la mitjana catalana i de l’espanyola, però també és cert que ha pujat el cost de la vida en els béns més essencials, com l’alimentació. Més enllà de les condicions dels assalariats, per què el Govern de l’Estat no impulsa un pla d’ajuts i incentius per a autònoms? Hauríem de facilitar l’emprenedoria i l’empresa, i amb la càrrega fiscal existent, la desincentiven.
