Fa un any de la nova llei de foment de l’associacionisme de Catalunya

  • Fa un any de la nova llei de foment de l’associacionisme de Catalunya
07 de desembre de 2024

[Jordi Serrano, Historiador i rector emèrit de la UPEC]

El 21 de desembre del 2023, ara farà un any, es va aprovar aquesta llei. Hem trigat 43 anys. En ella es parla de “simplificació de la càrrega administrativa en els procediments d’accés als recursos públics (...) el suport financer als projectes i les estructures administratives de les entitats —en particular de les de segon nivell”. S’especifica l’obligatorietat que els ajuntaments i diputacions apliquin la llei com la de “desburocratitzar els tràmits”, establir “convenis pluriennals” i “reduir les càrregues de treball de les associacions en la gestió i justificació del finançament rebut i per a garantir un finançament estable de les activitats que duen a terme.”

També és important que “les administracions públiques han d’abonar com a mínim el 50% de l’import de les subvencions en el moment d’atorgar-les”. Es parla de la “facilitació de l’ús i la gestió d’espais i locals.” S’estableix que les entitats puguin justificar en les subvencions el cost dels locals. Proposen diverses accions, com que els ajuntaments facilitin locals o espais en els equipaments públics. Segurament, el que és més important és aquest punt, les administracions públiques “han d’oferir-los els mitjans i recursos necessaris per a comprar, conservar i reparar els immobles, amb l’objectiu d’adequar-los a les seves necessitats i a la normativa en matèria d’accessibilitat i seguretat”. I complementari el punt 6: “La convocatòria de línies de subvencions i ajudes o l’adopció de les mesures de facilitació econòmica i administrativa requerides a fi de garantir la cessió, el lloguer o la compra d’espais per a l’activitat associativa, i també el manteniment o l’adaptació a les normes d’accessibilitat de locals.”

Quedeu-vos amb la idea de recursos per comprar locals o reparar-los. Es parla que el govern de la Generalitat “ha d’impulsar, d’una manera concertada amb les associacions, programes de foment de l’ocupació de qualitat en les associacions”. Crec que aquest tema apunta a un gran debat de futur com és la professionalització de les estructures administratives de les entitats que ho requereixin. Al final es proposa la creació de l’“Agència Catalana de Foment de l’Associacionisme”, la qual es dota d’un instrument interessant l’“Observatori de l’Associacionisme”, que, en part, certifica la defunció del concepte de voluntariat donant l’hegemonia a les associacions.

A veure si ara el secretari, David Cabezuelo, i l’interventor, Jesús Sierra, de l’Ajuntament de Sabadell, fan complir la llei a la nostra ciutat en comptes de posar tota mena de pegues a fer convenis pluriennals i a posar-ho impossible a l’hora de justificar els imports amb criteris errants que mortifiquen les entitats.

Algunes entitats han mort per aquesta causa. Ara que hi ha una llei que defensa les entitats, potser que el nostre ajuntament la compleixi. De moment ha passat un any i no han fet cap canvi.