Pel nou Portal Sud hi han de passar més 42.000 vehicles cada dia. Aquesta esperada obra de connexió entre la Gran Via i la C-58 hauria d’evitar el suplici que, en determinades hores del dia, representa entrar i sortir de la ciutat. Aquesta corrua de cotxes, furgonetes i camions més la resta que circulen per la ciutat són els principals contaminadors de l’aire que respirem a Sabadell i a la resta de ciutats metropolitanes. Gairebé tothom n’és conscient, però tot i que s’implementen mesures per reduir la contaminació, realment ens ho creiem?
Passa com amb el tabac. Als paquets de cigarretes hi figuren frases ben explícites sobre els efectes nocius, però es continua fumant. Amb la contaminació ens alerten de les conseqüències que està comportant a tot el planeta, però sembla que quedi molt llunyà. L’alerta que la setmana passada van fer diverses organitzacions de metges i investigadors sobre la mala qualitat de l’aire que respirem no passa de ser una informació que apareix un dia i l’endemà queda enterrada enmig de molts altres titulars.
La carta oberta als responsables polítics que van presentar el Col·legi de Metges, la Societat Catalana de Pediatria, ISGlobal i diverses entitats barcelonines posava el focus en què els efectes de la contaminació van més enllà de les malalties respiratòries. Esmentaven problemes cardiovasculars, càncer i desenvolupament infantil. Crec que un dels problemes de la contaminació és que la ciutadania tendeix a adaptar-se a aquesta situació. Quan se surt de la metròpoli és quan s’aprecia el canvi. D’aquí allò d’anar a la muntanya a respirar aire pur.
La zona de baixes emissions a Sabadell serà bona per reduir la contaminació? S’haurà de veure. Preservar unes determinades zones contribuirà a millorar la qualitat de l’aire, sí, però el problema encara és el model de mobilitat. I tornem al principi, perfecte la millora de l’entrada sud de la ciutat. Ja era hora. Però encara tenim massa vehicles a l’interior. Fem aparcaments per arribar al bell mig de la ciutat i no s’han previst espais a la perifèria per deixar-los. En el cas de Sabadell, disposem de traçats ferroviaris que ens ho permeten, però acabem amb el cotxe al cul, com es diu col·loquialment.
La carta oberta dels metges i les entitats apel·la als responsables polítics. Està clar que determinades mesures depenen dels que tenen el poder. Però en aquesta matèria, a banda de sancionar, cal fer molta pedagogia directa a la ciutadania per tal de modificar alguns hàbits que poden contribuir a evitar que l’aire que respirem sigui massa brut.
