
Ara a portada
-
-
Sabadell Anna Lara: "El PSC s'aprofita del llegat de la Crida. Qui va projectar els pisos de Vimusa que ha inaugurat Farrés?" Albert Acín Serra
-
Sabadell Oficialitzada l'adjudicació de les obres del MNAC als sabadellencs HArquitectes Aleix Pujadas Carreras
-
-
Esports Cristian García: "A Sabadell es viu el futbol d'una manera diferent que a Terrassa" Marc Segarra Rodríguez
De Sabadell al Pallars

- De Sabadell al Pallars

- Josep Mercadé
- Periodista
Publicat el 22 d’octubre de 2024 a les 11:32
[Josep Mercadé, Periodista]
A Sabadell presumim que entitats com els Amics de l’Òpera traspassen l’àmbit ciutadà i que tenen una gran projecció a la resta de Catalunya. Sense desmerèixer-la, n’hi ha d’altres, com l’Institut Català de Paleontologia, que, tot i ser referent mundial, potser no té prou reconeixement entre la població de casa nostra, ja que el seu caràcter científic els fa centrar més en el món acadèmic. No obstant això, duen a terme una gran tasca de difusió en l’àmbit escolar que fa possible incorporar les generacions més joves al coneixement científic.
Darrerament, he tingut l’oportunitat de visitar el Museu de la Conca Dellà, al municipi d’Isona, a la comarca del Pallars Jussà. Aquest antic museu, nascut arran de les importants troballes de fòssils dels darrers dinosaures que van viure a Europa, fa un any que ha estat totalment renovat. La visita és absolutament recomanable. Entre altres coses, perquè ens permet comprovar l’empremta sabadellenca en aquesta zona com ho demostren els treballs fets pels equips de paleontòlegs d’aquí.
El recorregut per les sales del museu permet veure les primeres excavacions fetes per l’Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, fundat el 1969 per aquest il·lustre científic sabadellenc. L’entitat es va convertir en una fundació el 2006 i té com a patrons la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva activitat l’ha convertit en centre de referència en la recerca, conservació i difusió de la paleontologia de vertebrats a Catalunya.
Els que heu visitat el museu de Sabadell segur que podreu gaudir i completar l’experiència al d’Isona que forma part d’un territori de gran riquesa geològica. De fet, es troba dins del Geopark Mundial de la UNESCO Orígens des del 2018. En un dels audiovisuals que s’hi projecten es poden veure els equips de paleontòlegs de casa nostra reprenent unes excavacions iniciades anteriorment i que van quedar aturades. La descoberta de l’equip comandat aleshores pel professor Josep Vicenç Santafé va fer possible consolidar el jaciment i recuperar les primeres troballes. Els equips de científics que hi han intervingut posteriorment han fet possible constituir el que es coneix com el Museu dels Dinosaures dels Pirineus.
La visita al Museu de la Conca Dellà s’ha de completar amb l’exposició instal·lada a l’espai Dinosfera de Coll de Nargó sobre ous i nius de dinosaure. El jaciment és considerat un dels més importants d’Europa. Els dos equipaments, amb la supervisió científica de la institució sabadellenca, fan possible reviure tot allò que passava en aquell territori fa 66 milions d’anys. No em direu que això no mereix el reconeixement per part de la gent de Sabadell.
