Una mirada integral i de 360 graus

  • Una mirada integral i de 360 graus
Publicat el 28 de setembre de 2024 a les 07:00
Actualitzat el 28 de setembre de 2024 a les 11:32

[Xavier Pujol, President de PIMEC Vallès Occidental]

En l’actualitat, el teixit empresarial del Vallès Occidental té molts reptes sobre la taula, que preocupen i que es tracten habitualment quan ens reunim amb empresaris i empresàries de diferents sectors d’activitat econòmica. La millora de la productivitat, l’excés de burocràcia, l’absentisme laboral i la dificultat per trobar personal adaptat a les necessitats reals del mercat de treball són algunes de les qüestions que ens preocupen i ens ocupen i han d’estar al full de ruta de tots els nivells de l’administració.

I és que les pimes del conjunt de Catalunya, i també les del Vallès Occidental, tenim demandes que creiem indispensables per al progrés socioeconòmic del territori i el creixement empresarial. Però hi ha un debat que es troba a l’òrbita política i que està predestinat a marcar de debò el futur del mercat de treball: la proposta de reducció de la jornada laboral. 

Està clar que no podem anar en contra de treballar menys i cobrar més, però hem de pensar com es fa, qui ho paga i, abans, com solucionem l’increment de costos i les vacants que pot suposar reduir el temps de treball. Com he comentat, hi ha sectors que ja tenen problemes per trobar professionals que treballin a les seves empreses i, amb la reducció de la jornada laboral, aquest fet s’agreujarà encara més. 

La reducció de la jornada laboral és una mesura que s’ha d’abordar amb una mirada 360º, posant el focus en la millora general de l’organització i del temps de treball. La força de la negociació col·lectiva és clau per millorar aquestes dues qüestions, tot i que realment el temps de treball no és un debat que enfronti empreses i persones treballadores, ja que no ha estat present –en els termes de la proposta actual– en el dia a dia de la negociació col·lectiva i les relacions laborals.

De fet, vull donar una dada que pot ser interessant: la mitjana d’hores anuals de treball efectiu a Espanya és similar o inferior a la de molts països europeus. Tenim una jornada laboral d’hores efectives més alta que Alemanya o Dinamarca, però més baixa que Suècia, Islàndia, Itàlia o Portugal. 

Tots hem de ser conscients que aquesta mesura pot afectar la viabilitat, la competitivitat i el futur de moltes pimes de diferents sectors i, per això, les petites i les mitjanes empreses i les persones autònomes han de tenir veu pròpia en aquest debat. No es pot parlar de reduir la jornada laboral sense tenir en compte la dimensió del 99,8% del teixit empresarial, que són les pimes, i tampoc sense pensar en els sectors més afectats i els reptes que té actualment el mercat de treball. 

Ara més que mai, les pimes han d’estar al pont de comandament i treballar amb qui calgui per millorar l’organització i el temps de treball, fer més viables les nostres empreses i la qualitat de vida de les persones treballadores.