
PLANIFICACIÓ TERRITORIAL
Els instruments d’ordenació territorial que sorgeixen de la normativa són, per ordre jeràrquic:- El Pla territorial general (PTG), que és l’instrument que defineix els objectius d’equilibri territorial d’interès general per a Catalunya i, a la vegada, el marc orientador de les accions que emprenen els poders públics per crear les condicions adequades per atreure l’activitat econòmica als espais idonis i per aconseguir que els ciutadans de Catalunya tinguin uns nivells de qualitat de vida semblants, independentment de l’àmbit territorial on visquin.
- Els plans territorials parcials (PTP), que són els instruments per definir els objectius d’equilibri d’una part del territori de Catalunya i el marc orientador de les accions que s’hi emprendran per tal d’avançar cap a una determinada visió de futur.
- Els plans directors territorials (PDT), que s’han d’adaptar al Pla territorial general de Catalunya i als plans territorials parcials, són els plans que concreten les directrius generals del planejament que contenen el Pla territorial general de Catalunya o els plans territorials parcials per als aspectes o en les àrees sobre els quals incideixen. El territori català està dividit en vuit àmbits territorials; per tant, hi ha d’haver vuit plans directors territorials, un dels quals és el Pla territorial metropolità de Barcelona (PTMB), del qual fem esment en l’article anterior.
- Els plans territorials sectorials (PTS), que són els plans d’incidència territorial que elaboren els departaments en àmbits temàtics de la seva competència. El seu àmbit d’aplicació és tot el territori de Catalunya.
PLANEJAMENT URBANÍSTIC
Un cop establerts i aprovats els plans territorials, entra en joc el planejament urbanístic que es desenvolupa d’acord amb aquests documents. El planejament urbanístic és el sistema de concreció en el territori dels principis d’ordenació urbanística. L’administració competent ordena el territori del seu àmbit administratiu mitjançant la redacció d’instruments de planejament urbanístic o plans. Estableix les directrius bàsiques del municipi o d’un àmbit supramunicipal (més d’un municipi o comarca). El planejament general municipal s’instrumenta en diverses figures:PLANEJAMENT URBANÍSTIC SUPRAMUNICIPAL
- Plans directors urbanístics
- Plans d’ordenació urbanística supramunicipal
PLANEJAMENT URBANÍSTIC GENERAL
- Plans d’ordenació urbanística municipal (POUM): l’expressió màxima del planejament urbanístic general.
- Normes de planejament urbanístic (NPU)
- Plans d’actuació urbanística municipal (PAUM)
PLANEJAMENT URBANÍSTIC DERIVAT
Desenvolupa els criteris i directrius fixades pel planejament urbanístic general i està integrat pels:- Plans parcials urbanístics (PP), que es diferencien en de delimitació o no, segons determini el POUM si és necessari el seu desenvolupament o si és tan sols una reserva de creixement.
- Plans especials urbanístics (PE)
- Plans de millora urbana (PMU)
- Reforçar la solidaritat metropolitana.
- Potenciar la capitalitat metropolitana.
- Naturalitzar el territori potenciant els valors de la matriu biofísica.
- Millorar l’eficiència del metabolisme urbà i minimitzar els impactes ambientals.
- Articular el territori a partir d’una estructura policèntrica.
- Fomentar una mobilitat activa i sostenible repensant les infraestructures metropolitanes.
- Afavorir la cohesió social per mitjà de l’habitatge, l’espai públic, els equipaments i el transport públic.
- Rehabilitar i reciclar teixits urbans.
- Incrementar la complexitat i l’habitabilitat urbana.
- Impulsar la competitivitat i la sostenibilitat de l’economia metropolitana.

Evolució dels usos del sòl de la regió metropolitana de Barcelona, 1987-2002
- La preservació de les funcions i serveis dels ecosistemes metropolitans per fer emergir la infraestructura verda com el principal condicionant del desenvolupament urbà.
- La recuperació d’estructures i continuïtats urbanes per configurar una ciutat metropolitana de proximitat, d’escala humana, amb més equilibri i integració amb els espais oberts, i que alhora garanteixi el seu paper a l’escala regional.
- La transformació dels assentaments de manera sinèrgica amb l’estructura urbana i amb vocació de generar resiliència, redistribució dels recursos, accés als ciutadans i millor qualitat de vida.
- La transició ecològica, social i tecnològica de les properes dècades a l’àrea metropolitana per aconseguir una reducció dels impactes ambientals, una millor adaptació al canvi climàtic, un reaprofitament dels recursos i una economia més sostenible.
BIBLIOGRAFIA
Decret legislatiu 1/2010, de 3 d’agost, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei d’urbanisme https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/5686/1998721.pdf Pla territorial metropolità de Barcelona. Memòria general I. Marc de referència https://www.gencat.cat/territori/plans/PTMB_aprovacio_definitiva/01_MEMORIA_GENERAL/Memoria_general_Part_I_Marc_referencia.pdf Pla director urbanístic metropolità (PDUM). Aprovació inicial https://urbanisme.amb.cat/informar-se/document-aprovacio-inicial Pla director urbanístic metropolità (PDUM) https://urbanisme.amb.cat/ Publicat simultàniament a Quadern de les idees, les arts i les lletres.