Redescobrint Sabadell durant la Segona República

Un recorregut per la memòria històrica de Sabadell a través dels escenaris clau de la Segona República i la Guerra Civil

  • La visita està centrada en el període històric comprès entre la Segona República i la Guerra Civil espanyola -
Publicat el 13 d’abril de 2025 a les 21:07
Actualitzat el 14 d’abril de 2025 a les 18:54

Una forma de veure com era Sabadell del 1931 al 1938. Així defineix Marta Fuertes la ruta “Espais i símbols de poder”, organitzada pel Museu d'Història de la ciutat i en què ella s'encarrega de fer de guia. Durant aquest diumenge 13 d'abril, de 11 h a 13 h, diverses persones han caminat pels carrers de Sabadell recordant noms i moments que van marcar la nostra història i el nostre present. L'experiència està centrada en el període històric comprès entre la Segona República i la Guerra Civil espanyola (1931-1939). L'objectiu de la visita és retratar els canvis que van viure els espais i símbols fonamentals de la ciutat durant aquesta època.

Un dels punts centrals de l’itinerari és la visita a l’antic Cercle Republicà Federal (el Círcol), un edifici històric situat al carrer Narcís Giralt, actualment seu de l’Orquestra Simfònica del Vallès i dels Amics de l’Òpera. Segons Fuertes, aquest espai, al qual sovint no es pot accedir si no és en activitats com aquesta, representa “el moment més impactant de la ruta”. Antigament conegut com “la catedral del republicanisme vallesà”, el Círcol permet als visitants recórrer les seves antigues aules i pujar a l’antiga sala de ball, avui reconvertida en sala d’assaig.

La iniciativa d’aquesta ruta, més centrada en el període 1931-1939, es va reformular fa aproximadament un any i mig, a partir d’un itinerari preexistent molt més ampli, que abastava també l’etapa franquista. Amb el temps, es va decidir focalitzar-la per tal de posar en valor els esdeveniments i transformacions urbanes i polítiques de la Segona República i la Guerra Civil. El fet de poder accedir a l’interior del Círcol va ser també un dels motius que van impulsar aquest canvi.

En relació amb les inquietuds dels participants, Fuertes destaca que sovint les preguntes giren entorn de l’evolució històrica i política dels espais: com van anar canviant, què representaven abans i què han esdevingut. En aquest sentit, la plaça Sant Roc també té un paper destacat, ja que va ser “el gran epicentre de la política de Sabadell durant molts anys”, i encara avui manté aquest caràcter simbòlic.

Aquesta és una època que "clarament desperta l'interès dels visitants", explica Fuertes, emfatitzant moments simbòlics com la baixada de les campanes litúrgiques de Sant Fèlix durant el 1936. En definitiva, una manera molt interessant de descobrir les històries amagades a plena vista als nostres carrers i preservar la memòria col·lectiva de Sabadell.