“Si no ens ho passéssim bé, no ho faríem”. Maite Soler i Maria Rosa Aragay, autores sabadellenques amb una llarga trajectòria, es coneixen des que tenien tres anys: “anàvem juntes a l’escola”, expliquen. Una amistat i, en aquesta ocasió, tàndem creatiu que ha unit un bon grapat d’escriptores i escriptors per relatar la violència de gènere. “Aquest és un tema que han tractat molt els mitjans de comunicació, però que creiem que calia veure des d’una perspectiva literària. Amb ànima”, comenta Aragay.
El Fòrum Creatiu de Sabadell ha estat l’entitat que ha fet possible la creació d’aquest projecte: el llibre Històries (in)creïbles (editat per Bubok). Un recull de contes curts que, des de punts de vista diferents i a través de veus diverses, aprofundeixen en la violència de gènere i les seves conseqüències.

- En total són setze relats
- DAVID CHAO
“Tot va començar a partir de xerrades entre amics. Amics escriptors amb perspectives i visions similars o diferents, però que, en definitiva, generaven un debat molt constructiu”, explica Soler. A partir d’aquí, i gràcies al Fòrum Creatiu de Sabadell, van poder organitzar aquesta iniciativa. “El Fòrum és un grup d’escriptors amb ganes de treballar per la cultura i per Sabadell, amb la intenció de difondre i parlar sobre certs temes de caire social”, afegeix Aragay.
Els autors tenen edats compreses entre els quaranta i els vuitanta anys, amb una gran varietat de vivències. En total són setze, dels quals quatre són homes. “La presència masculina al llibre s’ha integrat perfectament. Ha enriquit el projecte”, expliquen. Els lectors més curiosos, si observen amb detall la portada, podran veure que tots els personatges que hi apareixen amb missatges reivindicatius són homes. “Agustí Bartolomé González, il·lustrador i escriptor, ha estat l’encarregat d’il·lustrar la portada. I també cadascun dels relats amb un dibuix significatiu que transmet l’essència del conte. A més, també hi ha escrit un”, destaca Soler.

- Maria Rosa Aragay
- DAVID CHAO
Aquestes històries creïbles i, a la vegada, increïbles tenen un objectiu clar: volen mostrar les dures realitats de la violència masclista, però amb cor, sensibilitat i compromís. “Cada dia veiem un nou assassinat o presenciem situacions de violència de gènere en el dia a dia. Hem d’actuar i, sobretot, posar fi a aquesta terrible insensibilització”, remarca Aragay.
Presentacions i nous projectes
Aragay i Soler van poder presentar el llibre durant el Dia Internacional de la Dona: “no podríem haver demanat un moment i un context millors per fer-ho”, expliquen. Fins ara, ho han pogut fer en dues ocasions més. “Les presentacions són ideals, la participació del públic també les fa molt especials. Per exemple, a l’espai Àgora de Sol i Padrís vam estar-hi una hora més del que teníem previst”, recorda Soler.

- Maite Soler
- DAVID CHAO
Les autores tenen més presentacions i signatures previstes, la més propera el dia de Sant Jordi. Tot i això, el seu objectiu és portar Històries (in)creïbles a les escoles. “Hi ha un clar retrocés en l’àmbit feminista a les aules. Cal canviar moltes actituds”, insisteix Soler. El llibre també ha arribat a l’àrea de Salut Mental de l’Hospital Taulí, on van poder llegir alguns dels relats i van repartir exemplars.
En relació amb nous projectes i el futur del llibre, comenten: “Encara hem de fer una valoració de tot plegat. Potser prepararem una segona edició del llibre. I amb el Fòrum seguirem parlant de qüestions amb una clara implicació social, volem continuar generant debat”.