Una companyia inesperada envolta els quadres habituals del Museu d’Art. Glamur, alegria i color per tots els racons. Qui hauria dit als academicistes del segle XIX que els seus quadres quedarien eclipsats –unes setmanes– pel que molt probablement haurien considerat una frivolitat. La moda ha envaït la Casa Turull.
El vestit únic que Yolancris va dissenyar perquè Laura Escanes presentés les darreres campanades de 3CAT conviu amb quadres de passatges religiosos, paisatgisme i orientalisme.
Uns 150 vestits de la Fundació Antoni de Montpalau conformen Sabadell Crea, de l’art i l’alta costura a les noves generacions del disseny, la tercera i última exposició del cicle Sabadell està de moda, comissariada per Josep Casamartina i Parassols i Ismael Núñez. La particularitat d’aquesta mostra és que tots els vestits han estat dissenyats per autors sabadellencs. El més antic és un de cotó i de núvia de 1956, el més modern es troba entre les darreres creacions exposades d’alumnes de l’ESDi i l’Escola Illa.
És temptador preguntar-se sobre la vida que havien desbordat la majoria d’aquestes fantàstiques peces. Totes les núvies que van sentir-se esplèndides lluint un vestit de la luxosa firma Santa Eulàlia. Els vestits de còctel, entre l’elegància i la comoditat. I els de nit: acabaven rebregats? Les peces són obra de Joan Serra, un dissenyador sabadellenc que havia començat a la fàbrica Fills d’Emili Sallarès i que després va aprendre als Estats Units. De seus n’hi ha exposats uns 25.
Un altre dels grans protagonistes de la mostra és Toni Miró. A la primera planta, hi ha un parell de rengleres amb jaquetes de la marca Groc, que va obrir quan només tenia 20 anys. Algunes, que encaixarien amb tendències actuals, serien ben cobejades a les botigues de moda masculina. Però el que sobretot destaca l’exposició són els seus vestits de dona. “Aquesta va ser una faceta de Miró poc mirada. De fet, és la primera vegada que s’ensenyen tants vestits seus de dona”, comenta Casamartina, director de la Montpalau. En un racó, al costat, unes quantes peces de roba moderna, disseny de l’empresari d’Artèxtil Josep Maria Garcia-Planas. Són de la col·lecció 2022-2023 de la marca The Real Garcia.
“Aquesta zona és la del brillo”, comenta Casamartina, que fa de Ciceró per l’exposició, quan entrem a l’espai dedicat als vestits de Santos López, mataronenc que va establir l’atelier a la Rambla de Sabadell. “Són vestits de festa i luxe”, precisa. Ha vestit a Úrsula Corbero, Shakira, Clara Lago i moltes més estrelles.
Una altra que ha glamuritzat famoses és Yolancris. Lady Gaga, Beyoncé i Rosalía. Però el vestit i la capa que es poden veure són d’una estrella de proximitat, Laura Escanes. Al costat, les creacions de Pep Boluña, que captivaven la revista IModa.
Però anem a pams. L’exposició comença molt abans. A la segona planta, l’obra de tres autors moderns com Joan Vilacasas, Benet Ferrer i Teresa Carbonell “dialoguen amb l’exposició permanent”, diu Casamartina. Hi ha vestits estampats amb geometries, barrets, fulards gravats, propostes de murals, ceràmica...
Retorn al present a la primera planta. No hi podia faltar una col·lecció de la reconeguda dissenyadora Txell Miras. Més endavant, transcendint els teixits, hi ha una petita mostra de casquets del perruquer Alexis Ferrer, que anteriorment ha exposat al Louvre. La companyia Wella Studio va classificar-lo com un dels 10 millors perruquers del món. Per allà hi hatambé els texans artesanals sostenibles i de producció limitada d’Iu Franquesa, de la marca Companion Denim.
Que s’apartin les criatures, que el talent emergent arriba en estampida. No hi falta a l’exposició. Hi trobem l’univers rosa de Victor Von Schwartz, la disrupció de Roberto Piqueras, que trinxa estereotips, l’aposta pel reciclatge de Tania Marcial i la llana que la mateixa Clara Navarro fila i tenyeix.