Si en les tres darreres edicions la Fira Sakura Matsuri vivia reclosa a dins d’una habitació, com un hikikomori o un otaku viciat al manga, en aquesta quarta esdevé un temple zen enmig d’un bosc de bambú. L’esdeveniment que acosta la cultura nipona a la ciutat ha passat de Fira Sabadell a respirar als Jardinets, on té lloc aquest cap de setmana.
La cultura japonesa s’expressarà durant dos dies a través de la gastronomia, les arts marcials, el manga, els samurais, l’origami, els contes, la música, la dansa, els videojocs, la cal·ligrafia, el cosplay i rituals tradicionals com el del te. Els diferents espais dels Jardinets acullen concerts, xerrades, classes magistrals, combats de dibuixants, exhibicions, tallers, presentacions de llibres, concursos i fins i tot tertúlies. S’hi trobaran curiosos i passavolants, aficionats i experts amb kimono, senseis i, entre altres, Narutos i altres personatges de sèries manga irreconeixibles per neòfits de la matèria. Sempre hi ha algú disfressat al festival Sakura Matsuri.
Entre música atmosfèrica relaxant, una flaire de fregit condueix la gana fins a paradetes que anuncien fotografies d’aliments amb noms més o menys estranys. Des del ramen, els noodles, les gyozas, l’edamame i els yakisoba, que són més fàcils de trobar a les cartes dels restaurants que l’escudella, fins als dorayaki, popularitzats per Doraemon, passant pels ja més desconeguts ni kumen, takoyaki, siu man o pan bao.
“Qui ha estat mai al Japó?”
La cònsol general del Japó, Akiko Shikata, lluïa una samarreta arlequinada. A la graderia de l’amfiteatre dels Jardinets, d’entre una colla de nens petits ha sorgit un crit provocador: “Visca el Barça!”. L’alcaldessa, Marta Farrés, ha reaccionat ràpid renyant-los sense massa severitat, rient.
El primer a prendre la paraula a la inauguració del Festival Sakura Matsuri ha estat el regidor de Turisme i Projecció de la Ciutat, Lluís Matas, que ha recordat que vivim temps convulsos de fricció geopolítica i que, enmig d’aquest marc, Sabadell i Japó “som un exemple d’amor i amistat”.
Tant de bo els mandataris arreglessin els problemes amb un glop del saque que ha protagonitzat la inauguració, dirigida pel sommelier Roger Ortuño. La cònsula, Farrés, Matas i regidors i patrocinadors, vestits amb una jaqueta tradicional Happi, han colpejat amb un martellet la tapa d’un barril de la tradicional beguda japonesa. El ritual es coneix com a Kagami Biraki.
Aquesta edició del festival –ha recordat Matas– és més oberta, participativa i gratuïta que quan se celebrava a la Fira Sabadell. Una altra diferència és que l’Ajuntament ha derivat l’organització en una entitat privada, Japan City Sabadell, amb un pressupost de 45.000 euros.
“Farem un experiment. Qui de vosaltres ha estat mai al Japó?”, ha preguntat abans Farrés al públic. Ni de bon tros s’esperava desenes de mans alçades. “I quants no hi heu estat?”, ha repreguntat. Aquesta vegada han estat unes quantes més. “Els que hi heu estat, teniu sort. I segur que tindreu més ganes de tornar-hi. Els que no hi heu estat mai, aquest cap de setmana hi estareu més a prop”, ha afegit.
En el mateix sentit s’havia expressat Shitaka: “Espero que us sentiu més a prop del Japó, com jo m’hi sento de Sabadell”.