En una ciutat cinèfila, on no cal desplaçar-se al polígon d’extraradi per veure una pel·lícula en pantalla gran, no hi pot faltar una entitat com el Cineclub. I no només això, sinó que ha de tenir força. Amb aquesta mentalitat es va conjurar una nova junta d’aficionats al cinema dos anys enrere, encapçalada per Esteve Badia. No volien ser concebuts com a “marcians a qui els agraden pel·lícules rares” i tenien clar que necessitaven atraure gent jove per assegurar el futur de l’entitat. Tot fent balanç bianual, van pel bon camí: “Ho hem aconseguit”, diu el president de l’associació.
En els darrers dos anys, el cineclub ha experimentat un creixement significatiu, passant d’uns 60 espectadors per sessió de mitjana a uns 100, arribant a un total estimat d’uns 1.150 espectadors en 11 sessions aquesta temporada. Les sessions són cada dijous a la tarda, normalment a les 20.30h i a les 22h. Tot sovint, incorporen convidats, presentacions per part de l’equip tècnic, col·loquis i tertúlies. “Jo diria que els números canten”, comenta Badia. “Ha augmentat l’interès de la gent jove, venen molt estudiants de cinema. Això és fantàstic per nosaltres, perquè ens aporta l’ambient cinematogràfic que volem”, afegeix el president de l’entitat.
La clau –recalca la junta– ha estat projectar de portes enfora la idea que no hi ha barreres amb l’espectador popular: “És cinema per a tothom. No fem pel·lícules complicades, sempre difícils”. Cada trimestre ofereixen pel·lícules de nacionalitats i anys molt variades, novetats alternades amb algun clàssic atractiu, produccions catalanes i cicles temàtics.
Una clar de l’èxit d’aquest trimestre ha estat la presència de sabadellencs, com Ferran Albarich, Sergi Rubió, Pere Cornellas, Toni Andújar, l’homenatge a Llorenç Llobet-Gràcia, Antoni Dalmases, Cristian Avilés...
“Aquests dos anys han sigut fantàstics. Amb molta feina, però fent pinya hem trencat el mur que hi havia d’entrar al Cineclub Sabadell”, resumeix Esteve Badia.
Nova programació
La nova programació trimestral va començar dijous passat amb la projecció de Geographies of solitude (2022). Altres títols que vindran són Memorias de un cuerpo que arde (2024), Mulholland Drive (2001), El verdugo (1963), de Berlanga; La caza (1966), de Carlos Saura; Un lugar común (2024), Tristana (1970), de Luis Buñuel, El espíritu de la colmena, una sessió de curts, Mariposas negras i Eight days a week, sobre els Beatles.