Sabadell vol esdevenir la capital del foc

La ciutat acull el Cebafoc a la plaça Doctor Robert amb gairebé una trentena de colles de cultura popular

Publicat el 01 d’abril de 2025 a les 15:49
Actualitzat el 10 d’abril de 2025 a les 12:15

L’escena ens hauria de fer por: forques, bruixes, dracs, diables, pólvora, llances, un monstre en forma de ratpenat, un hipopòtam lila, un gripau gegant, tabalers que fan soroll, fum i, sobretot, moltes espurnes. Però ja ho deia el poeta Pere Quart: “Al capdavall som bàrbars”.

Sabadell es convertirà aquest dissabte en l’epicentre català de la cultura popular. La 10a edició del Cebafoc portarà una dotzena de colles de foc i una vintena de percussió als carrers de la ciutat. Les tres colles locals organitzadores fan d’amfitriones, amb les seves particulars bèsties donant la benvinguda a centenars de visitants d’arreu de Catalunya. Les Bruixes del Nord, que trauran a passejar el seu gripau de 46 quilos. Les forques de Can Deu, que festejaran amb el nou drac Antonot, recentment renovat per substituir el seu predecessor jubilat del 1985. I les Sentinelles d’Arkëmis, que faran desfilar el bruixot infernal gegant Mörth, de 80 quilos. De la ciutat, també hi haurà el drac Baldomero. Fa més de mig any que treballen perquè aquest cap de setmana tot surti rodó.

“Només d’entrar a la plaça i notar tot aquell caliu...”, respon Alba Vall, de les Bruixes del Nord, quan és preguntada sobre què és el que més l’emociona del Cebafoc. “Ballar a sota del foc és increïble. L’olor de pólvora, l’adrenalina, la percussió...”, expressa Raquel Alentà, qui des de 2019 forma part de les Forques de Can Deu, però que s’ha sentit atreta pels correfocs des de ben petita. “El Cebafoc treballa perquè la cultura del foc no es mori”, afegeix.

Es posen a organitzar la festa just després de Festa Major. I no cal trucar gaire la porta de les entitats de fora convidades. Colles d’arreu de Catalunya de seguida es posen en contacte amb l’organització del Cebafoc per preguntar si poden assistir-hi. “Del no-res hem creat una cosa molt important per tota la ciutat”, ressalta Pau Sanz, de les Sentinelles d’Arkëmis.

L’estrella de la festa no podia ser una altra que la Ceba. Està feta de llautó, pesa aproximadament 60 quilos, té 6 punts de foc i un recipient a l’interior on posar la llenya per tenir-la encesa durant una bona estona. És una bèstia que només surt al Cebafoc, arrossegada entre 3 diables. Aquest any la portarà l’associació cultural Animalada. La veurem pels carrers de Sabadell dissabte a les 19.30 h, quan se celebra la Cercavila de l’Esperit del Joc, la invocació de la ceba i, finalment, el Correfoc. L’epicentre de la celebració serà la plaça Doctor Robert.

Les colles de foc convidades són els Diables de Teià, els Sentcremats de Sentmenat i la Jove de Sant Llorenç, de Terrassa. Les bèsties convidades són el Drac Olivé, d’Olesa de Montserrat, el Nyctalus Albinyanensis, d’Albinyana, i la Hipodragona de Terrassa. Per altra banda, hi haurà 20 colles de percussió que participaran en la trobada (dissabte a les 18 h): de Castellar, Sentmenat, Tona, Canet de Mar, Teià, Barberà, Barcelona, Hospitalet de Llobregat, Vilanova i la Geltrú, Albinyana, Sant Feliu de Llobregat, Olesa de Montserrat, Terrassa, Santpedor i Sant Boi de Llobregat. Per als més petits, hi ha activitats com Els contacontes: la llegenda de la ceba (10.30 h), el correfoc infantil El despertar de la ceba (11 h) i tallers (11.30 h).

Objectiu: ser història

El Cebafoc s’ha guanyat un lloc de privilegi en el calendari de cultura popular de Catalunya. No ha sigut fàcil. “Hem hagut de lluitar a molts fronts perquè la diada arribi a ser una referència a dins i a fora de la ciutat. La seva consolidació es basa en el principi que ens mana: la cultura popular és del i per al poble”, assenyala Esteve Ferrándiz, un dels organitzadors del Cebafoc i membre de les Bruixes del Nord.

Un dels objectius d’aquesta festa que tot just celebra els 10 anys és esdevenir una llarga tradició. “La nostra ciutat es mereixia una festa del foc com aquesta per la seva història, ja que ha estat bressol de més de 15 colles relacionades amb aquest àmbit”, recorda Ferrándiz. “És una de les arrels culturals més fortes que tenim a la nostra terra”, afegeix.

Un dels reptes del Correfoc és sumar més colles locals en l’organització, ja que Sabadell és una ciutat rica en entitats de foc: diables de la Creu Alta, Ball de Diables de Sabadell, els Mulafocs, Diables Damnatus i Pastors d’Onga. Precisament, la unió de tres colles diferents per fer el Cebafoc és una de les coses que més valores des de l’organització: “Fer una cosa entre tots, colze a colze, sempre és millor que individualment”, conclou Alba Vall.