Trio Avec Plaisir interpreta les grans compositores oblidades

El concert de l’Acadèmia de Belles Arts viatja per la història femenina de la música a través del violí, el piano i la veu

  • Trio Avec Plaisir interpreta les grans compositores oblidades
Publicat el 12 de març de 2025 a les 14:32
Actualitzat el 14 de març de 2025 a les 18:42

Van ser compositores prodigioses, però poca gent les coneix. Potser s’estudiaren a les escoles, les seves creacions haurien estat interpretades a cada gran sala de música del món i tothom sabria qui són si no fossin dones. Però hi ha qui les vol rescatar de l’oblit. El Trio Avec Plaisir en reivindicarà unes quantes en el concert d’aquest divendres a l’Acadèmia de Belles Arts, a les 19.30h. La formació musical promet “un viatge cronològic per la història de la música composta per dones, des del segle XI fins als nostres dies”.

La soprano Kimiyo Nakako, la pianista Núria Sleiva i la violinista Yayoi Kagoshima interpretaran composicions de l’abadessa Hildegarda de  Bingen, Clara Schumann, Cécile Chaminade, Pauline Viardot, Amy Beach, Florence B. Price, Lili Boulanger, Laue Sommernacht, Alma Mahler i Eva delu Acqua.

“És un homenatge a compositores que han sigut amagades, discriminades i explotades en la història de la música”, explica la pianista Yayoi Kagoshima, qui s’encarrega de la coordinació del Cicle de Música Clàssica de l’Acadèmia de Belles Arts. La majoria dels arranjaments els ha fet Núria Sleiva.

La primera peça, de Hildegarda, arrenca el concert des del segle XXI. Després seran dues composicions d’un nom molt més conegut, Clara Schuman. El cognom sonarà perquè va ser l’esposa de Robert Schuman, amb l’oposició tan ferma del pare d’ella que van acabar a judici. “Era superdotada i de petita mantenia la seva família com a pianista. Després el va mantenir a ell i als 8 fills, amb avortaments pel mig. La seva vida va ser molt dura, però va deixar un treball emblemàtic com a compositora i música”, remarca Kagoshima.

Una altra compositora del programa que a qui el marit va escapçar el talent va ser Alma Mahler. “Componia abans de casar-se, però quan es va casar amb Gustav Mahler, li va dir que res de tenir dos compositors a casa. És molt fort, però en aquella època era el que manava”. Del segle XVIII, el concert homenatja Cécile Chaminade, qui “va ser la primera dona que es va guanyar la vida com a compositora”. També Florence Price, compositora, pianista i organista nord-americana reconeguda com la primera dona afroamericana que va ser considerada compositora simfònica. El programa tancarà amb la peça més coneguda d’Eva Dell’Acqua, Villanelle, àmpliament interpretada i gravada, fins i tot utilitzada a pel·lícules dels anys 40 com Get Help to Love i Married an Angel.

“Estem enamorades de totes les obres, són molt boniques. No són conegudes, però són perles amagades. Ens agradaria homenatjar dones amb un talent enorme que es van quedar pel camí”, conclou Kagoshima.