No existiria Mango ni Stradivarius sense Sabadell

La Fundació Antoni de Montpalau inaugura l'exposició 'Sabadell Confecciona' a Espai Cultura

  • L'exposició universal de París, 1855: la primera
Publicat el 10 de gener de 2025 a les 17:27
Actualitzat el 16 d’abril de 2025 a les 11:55

Se'n diu prêt-à-porter o confecció low cost. Però no deixa de ser la possibilitat que tothom pugui permetre's la sensació estupenda i vitamínica d'anar a la moda. És la manera imperant de produir i vendre roba des de fa més de mig segle: mentre entre els anys 60 i 70 van desapareixent sastres i modistes, sorgeixen marques que ofereixen col·leccions en sèrie amb talles estàndards i preus assequibles. Sabadell és en aquell moment un punt d'origen d'empreses de confecció molt destacades –i ho continua sent–, que més tard han esdevingut gegants com Mango i Stradivarius.

Ho mostra l'exposició Sabadell Confecciona, que la Fundació Antoni de Montpalau en col·laboració amb l'Ajuntament ha fet aterrar a Espai Cultura, on s'estarà fins al 30 de març. És la segona part d'una trilogia d'exposicions de vestits, sota el títol Sabadell es posa de moda, que uneixen passat i present del tèxtil a la ciutat. La primera, que ha estat un èxit en visitants i repercussió, evidenciava que els millors dissenyadors del món, com Balenciaga o Armani, venien a comprar a empreses sabadellenques atrets per la qualitat dels teixits de llana, cotó, lli, mescles i fibres sintètiques. Aquesta vegada, el focus és en la confecció: modistes, sastres i empreses.

Modistes, difusores anònimes de la moda

La sala es divideix en dues parts per mostrar un centenar de vestits confeccionats a Sabadell. La primera part està dedicada a les modistes i els sastres, "grans difusors de la moda que seguien les tendències de l'alta costura, però que massa sovint han quedat en l'anonimat", explica el director de la Fundació Antoni de Montpalau, Josep Casamartina i Parassols. S'hi destaca la feina del sastre Ignasi Ribas, tan aficionat al CE Sabadell que va vestir de gala tot l'equip quan militava a Primera Divisió, i la modista Carme Lladó, a qui la prestigiosa marca Jeanne Lanvin convidava a desfilades de primer nivell a París. "Són arquetips perfectes de l'ofici que van exercir", afegeix Casamartina.

A Sabadell, entre el final del segle XIX i el del XX, hi va haver més de 200 modistes. Les dones de classe treballadora estalviaven per encarregar-los vestits per a ocasions molt especials com casaments, mentre que la classe mitjana es podia permetre algun vestit de dia i de nit i la burgesia en tenia fins i tot per als còctels. A l'exposició es poden veure vestits de les modistes Maria Prat, Maria Closa, Pilar Cebrià, Maria Grau, Francisquita Bonada, Maria Muntané...  Els sastres havien de vestir sobretot els homes de la indústria tèxtil: empresaris, directius, comptables, teòrics, químics, treballadors de despatxos i, sobretot, representants i viatjants, que "havien de donar una imatge del bon fer i els productes de les empreses". A l'exposició també hi ha peces de sastres en actiu com Arnau Aguilar i Julian Adrados.

Els orígens de Mango i Stradivarius

Potser sense Sabadell el teu armari tindria alguens peces menys de roba. O com a mínim hi tindrien estampada una altra etiqueta, i no la de Mango o Stradivarius. "S'ha explicat poc, però l'empresari Isak Andic, va tenir a Sabadell un taller amb la col·laboració dels germans Jaume i Miquel Monràs, entre 1982 i 1992. Després es va quedar totes les accions de l'empresa i es va acabar traslladant a Palau-solità i Plegamans, que és on encara hi ha Mango", explica Casamartina. Andik encara tornava al costat de la ciutat per dinar amb el seu gran amic i director del Banc Sabadell, Josep Oliu, en un restaurant a Santiga. Un fil invisible connecta Stradivarius amb la ciutat. Als anys 80, la família Triquell tenia la marca Forage, que estaven instal·lada a Sant Quirze i es nodria de teixits de Sabadell. Una dècada després, la família Triquell i la firma Torres Pradas creen conjuntament Stradivarius, que creix tan ràpidament que es converteix, fins i tot, en una amenaça per Zara. Amancio Ortega acaba comprant la marca el 1999. Sota una gran discreció, la família Triquell es queda com a accionistes minoritaris i amb càrrecs de gestió a l'empresa, segons El Confidencial. Però hi ha tot un ecosistema de marques més enllà d'aquestes dues marques. Ho mostra l'exposició, on hi ha vestits i indumentària d'empreses sabadellenques com Yerse, Kleymac, Paz Torras, Trovels, System Action, Hugo Dax, Poems... "Mai abans s'havia fet un inventari de tot el que ha nascut a la ciutat", conclou Casamartina.

Txell Miras, Antoni Miró i Yolancris, pròximament

La tercera exposició del cicle Sabadell es posa de moda canviarà d'ubicació i anirà a parar al Museu d'Art. S'hi exposaran peces de dissenyadors sabadellencs com Antoni Miró, Txell Miras i Yolancris. Arribarà a la primavera. L'exposició està oberta de dimarts a dijous, de 17h a 20h. A més, es pot visitar els matis de dimecres, dijous i diumenges, d'11h a 14h.