Alejandro Abadía ha aconseguit que tothom es pugui intentar posar a la pell de la seva mare. La jove promesa de la moda, de només 23 anys i recentment graduat a l’ESDi, simbolitza en la col·lecció Lux in tenebris –‘llum a la tenebra’– la malaltia degenerativa que ella pateix a la vista. Ho aconsegueix a través de 5 looks que han estat reconeguts d’entre gairebé un centenar de propostes com a finalistes del prestigiós Premi de Moda Internacional David Delfín Talento Original, celebrat a Màlaga. “Representen una al·legoria de la pèrdua de la visió”, comenta.
Són vestits en blanc i negre, perquè els contrastos són més fàcils de distingir per a les persones que pateixen malalties visuals. Abadia ha buscat la disparitat en teixits, conjugant gruixos entre la llana i la seda. En la volumetria de les peces, hi ha la intenció de reflexionar sobre la percepció de l’entorn. “La meva mare, des del principi, certs objectes no els percebia o els distorsionava”, expressa el dissenyador de moda.
Alhora, les peces desmesuradament grans que llueixen els models de la col·lecció volen parlar. Tenen la intenció d’expressar que les persones amb malalties que els afecten la vista sovint es veuen obligades “a construir una cuirassa envers l’exterior”. Sovint, perquè la seva discapacitat es fa invisible –”una intrahistòria que no es pot percebre˝– i són víctimes de reaccions agressives o desconsiderades.
El premi de moda, que es va celebrar la setmana passada, va servir perquè cares destacades del sector fixessin la mirada en el jove dissenyador, que ja ha emparaulat portar Lux in tenebris a Madrid. La col·lecció, que va sorgir com a treball de final de curs, va ser distingida a la desfilada que ESDi va celebrar a la Roca Village el juliol passat com la millor de la seva promoció.
Núria Costa, finalista
L’exalumna i actualment professora de l’ESDi Núria Costa, de 30 anys, també va ser una de les 9 finalistes del premi de moda. En el seu cas, per la col·lecció To all women, To all mothers, del seu projecte de moda Nia de Fer. A través de 8 looks , trasllada la seva mirada sobre “la fortalesa de les dones”. La dissenyadora de moda, guardonada en múltiples premis al llarg de la seva carrera, al·lega que en molts casos en què s’ha jutjat a dones com a “fràgils”, ella hi ha vist el contrari: fermesa.
Per traslladar el concepte a la col·lecció, que ha creat des de zero a partir de filatures, els vestits projecten “un efecte òptic”, una impressió de fragilitat des de lluny que no es correspon amb la fortalesa del material quan t’hi acostes. Ho ha aconseguit experimentant amb filatures, algunes que des de la distància sembla que siguin de paper. També ha utilitzat tricot, cadenes i, entre d’altres matèries, caixmir.
Finalment, el premi va ser per a Naya Ahbad, de l’escola Parsons París, per una col·lecció sobre l’autoacceptació i la confiança.