La temporada musical de Belles Arts començarà aquest divendres (19.30h) amb un concert molt especial de la pianista Gilda Oswaldo, pianista formada a Viena i especialista de la música dels segles XX i XXI. Oferirà un homenatge a Arnold Schönberg pel 150è aniversari del seu naixement, un gest que situa Sabadell com a ciutat musical destacada a Catalunya, on s’han fet escassos reconeixements al compositor austríac.
El concert s’entrellaçarà amb intervencions del compositor sabadellenc Benet Casablancas. Schönberg va ser un innovador que va revolucionar la música clàssica desenvolupant la tècnica del dodecafonisme. Com a curiositat, va ser pintor i inspirà Kandinsky, amb qui va tenir una estreta relació personal i professional, tal com recorda Casablancas.
El concert constarà d’una primera part amb tres peces de l’op.11 de Schönberg. Gilda Oswaldo interpretarà en segon lloc la Sonata op.1 d’Alban Berg, altrament un compositor austríac i, de fet, deixeble de Schönberg.
A continuació, la part més sabadellenca del concert. La pianista oferirà un repertori de peces deCasablancas: Tríptico infantil, que conté Joc, Cançó i Dansa; Aforisme In memoriam Gemma Romanyà; i Tres haikus per a piano, un dels quals dedicat a Josep-Ramon Bach.
El concert acabarà amb Sonatina n. 2 del brasiler Claudio Santoro, que conté Allegretto moderato i Vivace.
Casablancas considera idònia per a l’homenatge la pianista Oswaldo, que viatja expressament des de Lisboa per ser en el concert de Belles Arts. Com ell, va formar-se a Viena. “És una pianista molt singular preocupada per donar a conèixer un repertori poc conegut”, afirma.
El concert amb què Belles Arts inaugura la temporada està inclòs en el programa mundial oficial de concerts en commemoració de Schönberg. “Les principals orquestres europees li han fet homenatges, però en aquest país, tot i que va viure a Barcelona”.
Sobre descobrir nova música
I sobre Schönberg, Casablancas és rotund en la influència que ha tingut per a la història de la música, fins i tot, sense que ho arribem a sospitar. “Qualsevol cançó que es fa avui en dia és probable que contingui acords seus”, afirma.
És un concert per a tothom, insisteix el compositor sabadellenc, que recorda un acudit per convèncer aquells que no coneguin la música de Schönberg:
- Coneixes la Simfonia n.5 de Beethoven? – pregunta algú.
- No, no la conec. –respon l’interl·locutor, avergonyit, tement un menyspreu que no s’acabarà produint.
- Quina sort que tens! Tindràs el plaer d’escoltar-la per primera vegada –sorprèn amb admiració.