L’organista Hèctor París torna a l’Església de Sant Feliu

  • ‘Quitrà o vida’, la lluita contra el Quart Cinturó no s’atura després de 25 anys
Publicat el 29 de maig de 2018 a les 12:46
Actualitzat el 18 de febrer de 2021 a les 12:13
La cita mensual organitzada per l’Associació Amics de l’Orgue de Sabadell a l’Església de Sant Feliu, coneguda com a Sant Fèlix, tornava a convocar al públic a un recital d’Hèctor París. L’organista, divulgador i docent català va oferir un programa d’arrel austrogermànica amb la incursió de la ‘Cançao a 4 glossada’ del compositor portuguès del segle XVI, Antonio Carreira, que podia prendre’s com a exemple de les seves virtuts com a intèrpret: sentit del fraseig amb claredat dels períodes i tensió de les frases, extraient un so ric alhora que auster i preponderant-ne la cantabilitat. Quelcom perceptible amb el ‘Preludi núm. 5 de l’Opus 122: Schmücke dich, o Liebe Seele’ de Brahms, obra que combina elements barrocs i la sensibilitat romàntica en una escriptura modera i personal.
El programa s’obria amb Bach, imprescindible en un recital com aquest, i el seu ‘Preludi i fuga BWV 536’, equilibrat en el contrast entre melodia acompanyada i polifonia d’una peça bella i lírica, sense la densitat contrapuntística d’altres composicions semblants i versat amb transparència de textures. D’ell també va interpretar una de les diverses transcripcions d’obres vivaldianes que són més que un exercici d’adaptació: el ‘Concert en La menor BWV 593’ que és una exploració dels recursos i registres de l’instrument i un estudi de la profunditat del llenguatge i les seves possibilitats.
També es van incloure altres obres transcrites per a orgue com la Xacona i la Passacaglia de la ‘Suite Urania’ del compositor bohemi Johann Caspar Ferdinand Fischer (1656 - 1746), original per a clavecí, les obres del qual van influir en Bach. En resum, una nova cita d’un cicle que és una altra de la qualitat de les iniciatives que dinamitzen la vessant cívica i cultural de la ciutat.