Vacances 'nòmades'

Publicat el 25 de juny de 2022 a les 11:36
Actualitzat el 16 de novembre de 2022 a les 11:45

Anys enrere, l’opció d’anar a passar les vacances en un càmping amb una autocaravana, caravana o una furgoneta adaptada, o pernoctar en qualsevol lloc, al gust del conductor, era reservat a un col·lectiu molt concret. 

Ara, fruit de diversos factors, siguin socials, econòmics o sanitaris –o una concatenació dels tres–, el sector del caravàning ha viscut una metamorfosi, i en particular, el de les furgonetes adaptades, abans vistes com una forma de vida únicament dels hippies, amb les clàssiques Volkswagen T1, entre altres. 

Avui dia, ja no és tan estrany escoltar en terrasses i converses entre amics i familiars, de tota mena de classes socials, sondejar la possibilitat de passar unes vacances nòmades, amb la casa a sobre, gaudint d’una sensació de màxima llibertat. En tots els sentits. Ja no només d’allotjament, sinó també d’horaris i d’independència a l’hora d’improvisar sobre el transcurs de la ruta en qüestió. I el més important: tot a un cost econòmic més reduït, més accessible per a tothom. 

Amb més de 300 càmpings a Catalunya, 75 àrees de pernoctar i un 25% de les matriculacions de caravanes, autocaravanes i càmpers a l’Estat Espanyol es matriculen a Catalunya, ajuda a entendre aquesta febre. Una moda que ha vingut impulsada per l’arribada del càmper, que ha despertat grans marques del caravàning per apostar per un segment fins ara reduït ala mínima expressió.

Ucraïna i crisi de materials

Però com a tot sector no ha quedat exempt de quedar esquitxat per la situació que viu Europa i en extensió el món: la crisi de subministraments, que inclou la manca de components per a la fabricació i reparació d’autocaravanes, caravanes i furgonetes adaptades, fa que el sector visqui una situació d’“estancament”, tal com detalla l’Associació Espanyola de la Indústria i Comerç del Caravaning (ASEICAR): “En aquest passat mes d’abril hi ha hagut una davallada del 24% respecte al mateix període del 2021. La preocupant falta d’estoc, la inflació i el perllongament del conflicte bèl·lic a Ucraïna ajuden a explicar aquest escenari. Esperem que els pròxims mesos canviï la tendència”. 

Fa pocs mesos, aquesta problemàtica ja la copsaven empresaris sabadellencs del sector, en explicar que “teníem entregues superiors al mig any. Ens arribaven furgonetes que ja teníem venudes. Ens vam quedar sense estoc”, declarava, aleshores, Albert Boada responsable comercial de Via Central.