Els caba, carrossers

Publicat el 13 d’abril de 2019 a les 10:50
Actualitzat el 23 de novembre de 2022 a les 13:27
– M. Camps Bosser –

Ara fa cent anys, Salvador Caba i Valls, de Sant Llorenç Savall, va obrir a la Creu Alta un petit negoci dedicat a la reparació de carruatges i la construcció de carrosseries d’automòbils i camions, els primers que circulaven per Sabadell. Caba havia après l’ofici al taller de construcció de carros de Josep Alari i en diversos artesans carrossers d’Igualada, Vilafranca del Penedès i Barcelona, de manera que quan es va posar per ell amb la raó Carruatges i Carros Salvador Caba ja era un expert carreter i constructor de carruatges, a més de mecànic, carrosser i caixista.

El taller, obert al número 84 del carrer Nou, va tenir molt èxit i aviat es va fer petit, raó per la qual Salvador Caba va haver-lo d’ampliar en dues ocasions, primer en un local del carrer del Montseny, números 14 i 16, i, anys més tard, en una altra nau del carrer de Llevant, número, 87. Casualment, avui, ambdós edificis s’estan enderrocant per construir-hi habitatges nous.

El 1928 es va incorporar al negoci el seu fill gran, Salvador Caba i Bedós, i, després de la Guerra Civil, el fill petit, Pere, que, adolescent encara, ja havia treballat amb el seu pare a l’aeroport de Sabadell com a planxista dels avions republicans que s’hi muntaven. Aleshores, a Sabadell hi havia una desena de constructors de carruatges i carrossers. A partir del 1944, però, el fill gran es va voler establir pel seu compte. Pere Caba i Bedós va quedar-se al negoci familiar amb el seu pare i fundador de la nissaga, al costat del qual va aprendre l’ofici de carrosser. Amb el pas del temps, seria ell qui assumiria també la direcció i la continuïtat de l’empresa. [caption id="attachment_169190" align="aligncenter" width="312"]Anunci del 1928 Anunci del 1928 / CEDIDA[/caption] Els Caba van ser pioners a oferir un servei integral de planxa, mecànica tapisseria i pintura, però mai van deixar la planxisteria artesanal que tant renom els havia donat entre els col·leccionistes de la ciutat i rodalies com a especialistes en la restauració de cotxes antics.

En la seva millor època, van arribar a tenir cinquanta treballadors en plantilla. Al taller es dissenyaven i construïen carrosseries per a automòbils, camions –fonamentalment de la indústria tèxtil–, autobusos urbans i autocars per a empreses de transport discrecional de viatgers. Els clients eren majoritàriament, de Sabadell i comarca, però també n’hi havia de Barcelona i d’altres ciutats catalanes, perquè el taller gaudia de fama i prestigi, no només a la nostra ciutat sinó també a fora.

Coincidint amb el cinquantenari de Carrosseries Caba, i seguint l’exemple del pare i de l’avi, es va incorporar al taller

, el primogènit del Pere, i, dos anys més tard, el seu segon fill, Pere, que amb el seu germà Josep Maria, van encarnar la tercera generació dels Caba carrossers i mecànics. Com havia passat abans, el pare va ensenyar els fills. Avui, el més jove, Pere Caba i Galinsoga, besnet del fundador, personifica la quarta generació dels Caba carrossers i continua la tradició del negoci familiar. Un negoci que ja fa anys que es va ampliar amb la concessió d’automòbils de la marca sueca Volvo per a Sabadell i Terrassa.