Josep Romaguera: “Jo mateix em feia el meu propi entrenament”

Coneixem la història del primer atleta internacional de Sabadell

  • Últim partit de la fase de grups de la Champions amb el primer lloc en joc
Publicat el 28 de febrer de 2025 a les 13:51
Actualitzat el 28 de febrer de 2025 a les 17:03
Darrere de cada gran atleta, sol haver-hi una història de sacrifici i superació. En el cas de Josep Romaguera, encara ens podem quedar curts. Nascut a Sabadell enmig d'un caòtic panorama històric, Josep va haver d'enfrontar-se amb una infantesa condicionada per la guerra civil i l'emigració. Però, lluny de rendir-se, va transformar aquestes experiències en una força motora per a fer front a les adversitats. La seva història no només reflecteix la seva passió per l'atletisme, sinó també una història personal rica que abasta migracions, decepcions, esforços i un compromís amb la comunitat. A través de la dedicació i el treball ardu, va aconseguir convertir-se en campió d'Espanya absolut dels 400 metres de tanques, un èxit que no només va establir un precedent per a ell mateix, sinó també per a les generacions futures d'atletes de Sabadell. Josep Romaguera va néixer l’any 1932, un període d’inestabilitat al país. La seva família provenia de Reims, França, però l’esclat de la Primera Guerra Mundial la va obligar a emigrar de la seva terra natal, a Espanya, un trasllat que significava una adaptació a la incertesa i les dificultats econòmiques que es vivien. Tot i això, les diferents procedències de la família van facilitar a en Josep a parlar diferents idiomes i adaptar-se fàcilment, tant a les diferents cultures com a les adversitats. [caption id="attachment_334884" align="aligncenter" width="700"] Un moment de l'entrevista a Josep Romaguera / Juanma Peláez[/caption] En aquest nou context, Josep va créixer en un món que no li va ser fàcil. Amb l’esclat del conflicte, la família va haver de tornar a marxar. Aquest cop, a Rialp, al Pirineu. “El pare continuava treballant aquí i ens enviava els cèntims. A Sabadell no ens podíem quedar nosaltres” destaca Romaguera. Tot i les dificultats de l’època, en Josep recorda amb afecte la vida a Rialp, on jugava amb els nens del poble i ajudava a pasturar vaques. També, però, recorda la dura realitat de la guerra i les seves conseqüències, de la mateixa manera que l’impacte de la Segona Guerra Mundial.  Malgrat tots els desafiaments del moment, en Josep es va mantenir ferm i actiu en diversos esports i activitats. Jugava a futbol i, quan va tornar a Sabadell cap a mitjans dels quaranta, també dedicava molt temps al ciclisme. Aquest últim va destacar sobretot per la influència del seu pare, ja que sovint feien rutes pels voltants de Sabadell i Castellar. Aquesta dedicació va contribuir, no només a la seva salut física, sinó també a la seva passió per l’esport.

Una important educació

Romaguera també va tenir l'oportunitat d'estudiar a la Universitat de Cambridge. Aquesta experiència no només li va permetre també va enriquir la seva perspectiva sobre la vida i la cultura. La seva formació acadèmica ha estat un pilar fonamental que ha influït en la seva carrera professional. De fet, la seva educació va destacar en l’època, ja que no tothom hi tenia l’oportunitat. A més, el fet d’haver viatjat i haver-se establert en diferents països, li va permetre aprendre fins a set llengües.  Un altre fet a destacar és que Romaguera també va aprendre a tocar el piano. És una cosa que, avui dia amb 93 anys, encara ho continua mantenint, fins i tot sense partitura. [caption id="attachment_334885" align="aligncenter" width="700"] Romaguera, practicant una de les seves aficions: tocar el piano / Juanma Peláez[/caption]

Una vida dedicada a l’esport

Tot i que inicialment s’involucrava en el futbol i el ciclisme, no va trigar a descobrir la seva veritable vocació: l’atletisme. “Sovint anava a la zona del Taulí a córrer”, recorda Romaguera. Destaca que ell mateix s’individualitzava els entrenaments -sent pioner en l’època- i intentava sempre superar la seva pròpia marca. “Jo em feia el meu propi entrenament”, destaca. Malgrat els esforços, el Servei Militar Obligatori va frenar la seva carrera d’esportista, on a més va patir una greu lesió. Però això no el va aturar. Va ser l’any 1953, amb només 21 anys, quan es va convertir en el primer atleta internacional de Sabadell. Junt amb la Joventut Atlètica de Sabadell (JAS), va viatjar a Dortmund (Alemanya) per competir als Jocs Universitaris (actuals Universíades). Aquell mateix any, es va proclamar campió de Catalunya en la prova de 800 metres i va aconseguir la medalla de plata en 400 metres de tanques al Campionat d’Espanya. [caption id="attachment_334886" align="aligncenter" width="700"] El sabadellenc té amb una rèplica de la torxa dels JJOO de Barcelona al 1992 / Juanma Peláez[/caption] Romaguera destacava sobretot per la seva capacitat per competir en diverses disciplines. En les competicions entre clubs, era comú que participés en 400 metres, 800 metres i 400 metres de tanques en un mateix dia, cosa que demostrava la seva resistència. Tot i que reconeix que era un esforç considerable, Romaguera preferia aquesta dedicació a altres hàbits menys saludables. Posteriorment, l’atleta va fitxar pel Futbol Club Barcelona, on va aconseguir també diversos èxits: Campió de Catalunya en 400 tanques (els anys 1956 i 1957) i campió d’Espanya (1956). Tots aquests èxits van permetre que es classifiqués per a participar en els Jocs Olímpics de Melbourne (Austràlia), l’any 1956. Malgrat això Espanya va decidir no portar a cap esportista a aquestes Olimpiades. La decisió era merament política, en protesta per la invasió soviètica d’Hongria.  Aquest fet va ser bastant decebedor per a Romaguera, qui s’havia esforçat molt per arribar fins allà. Això, però, no el va parar. Va decidir marxar al Brasil, on va competir durant un parell de temporades. Allà, va competir amb el São Paulo FC i va guanyar la prova dels 800 metres al Campionat del Brasil de 1957. Malgrat aquests èxits, aviat va tornar a Europa, primer a Cambridge per estudiar i, després a Alemanya per a treballar.

Reflexions

Amb els anys, Romaguera ha reflexionat sobre el seu impacte en l'esport i la comunitat. Ha destacat que el reconeixement no sempre ha estat proporcional al seu esforç. La competència en l'esport és dura, i la importància de l'educació i la preparació a llarg termini és un missatge que vol transmetre als joves atletes d'avui. A més, Romaguera continua vinculat a la seva comunitat, participant en activitats que fomenten el respecte pel medi ambient i la salut, i formant part de la Unió Esportiva de Sabadell (UES). Josep Romaguera és més que un atleta; és un símbol de perseverança, resiliència i compromís amb la seva comunitat. La seva història és un recordatori del poder de l'esport per inspirar futures generacions. A través dels seus èxits i reflexions, Romaguera continua deixant una empremta indeleble en l'atletisme català i en els cors de qui el coneixen.