Tota una vida a les oficines de la Nova Creu Alta

  • Reindustrialització i habitatge (III)
Publicat el 22 de febrer de 2025 a les 07:00
Actualitzat el 23 de febrer de 2025 a les 02:10

En el món del futbol, sovint, tot és massa efímer. Els jugadors canvien de club cada any, les victòries es gaudeixen molt poc i les alegries es poden convertir en penes ràpidament. Fins i tot, les estructures de club canvien radicalment en qüestió de mesos. En un negoci tan volàtil i més en categories no professionals costa molt trobar figures amb una longevitat tan llarga com la d'Albert Ramos, cap d'operacions del Centre d'Esports Sabadell.

Va començar la seva trajectòria a les oficines de la Nova Creu Alta l'1 de febrer de l'any 2000, sent encara menor d'edat, com a estudiant en pràctiques d'un grau mitjà de gestió administrativa de l'Escola Industrial. "El meu primer dia em va preguntar si venia a fer-me el carnet de soci infantil", recorda. En aquell moment, el president era Miquel Arroyos. El primer de la desena amb què ha compartit la seva vida professional. Quan va acabar les pràctiques, es va quedar ajudant al club fins que l'any 2003, amb el canvi en la presidència i l'entrada de Francisco González Caro, va començar a agafar un paper més important. De fet, va ser l'únic que va sobreviure dels treballadors de l'època. "Van fer fora a tothom menys a mi. El president sortint, Arroyos, li va dir a González Caro que era l'únic a qui ell s'hauria quedat, i li va fer cas".

Descens a Tercera i... Ipurúa

En tots aquests anys, ha vist passar centenars de jugadors i una trentena d'entrenadors en fins a cinc categories diferents. Una d'elles, la Tercera Divisió, després del descens de l'any 2006, que va servir per iniciar una gran etapa que a finalitzar amb l'ascens a Segona el 2011. "Era un equip per salvar-te, va ser molt inesperat acabar pujant. També va tenir la seva part de patiment un cop assolit l'ascens, perquè necessitàvem fer una ampliació de capital i no hi havia els diners. Sense el que va aportar el japonès (Sakamoto) no hauria estat possible pujar". També va ser un gran pas per començar a professionalitzar el club. "L'estructura era molt bàsica. En aquella època potser hi havia dies que marxava a la 1 o les 2 de la matinada, i l'ascens va servir per professionalitzar molt tot el club. Vam tenir molta sort de contractar el Xavi Monclús, que tenia molta experiència i va ajudar molt en l'adaptació". [caption id="attachment_334024" align="aligncenter" width="700"] Ramos, en la rua de celebració de l'ascens del 2011 / CEDIDA[/caption] No obstant això, l'etapa va finalitzar amb el descens i problemes econòmics que van portar el club a una situació de vida o mort. "Quan baixes sempre aguantes un any per si tornes a pujar tenir l'estructura i amb l'ajuda del descens és més fàcil de trampejar, però a partir del segon sí que va ser complicat. Va haver-hi el tema del concurs de creditors, allà sí que hi havia molta més incertesa perquè vam estar un temps sense cobrar. Aquí sí que ja tenia algunes preocupacions més: era més gran, vivia sol... el 2003, per exemple, vam estar cinc mesos sense cobrar i, òbviament preocupava, però no tenia les urgències que sí que podia tenir de més gran. Recordo que a Adrián Jaime de Pablo, li vam estar fent la compra un parell de mesos, perquè no cobrava".

L'entrada de Calzada i un ascens "molt estrany"

Poc després va arribar el grup encapçalat per Esteve Calzada, el seu novè president. "La sensació des del principi va ser que entrava un grup amb experiència en el sector. Amb el renom de l'Esteve, d'haver estat al Barça i al Manchester City, vam veure que era un projecte que havia de servir per professionalitzar el club. Venien amb unes idees molt clares i un pla de negoci ben encaminat. Després, òbviament, en el dia a dia et vas trobant obstacles i coses que no són com t'esperaves i s'han de modificar les idees inicials", apunta. Aquesta etapa va arribar al seu punt culminant amb l'ascens de Marbella, un ascens que Ramos recorda com a "molt estrany". "Era tot molt fred. Per l'ambient semblava que estaves en un partit d'entrenament, però amb la tensió afegida que hi havia un ascens en joc, i més amb el patiment de les tres eliminatòries. Va ser una experiència molt bonica, però freda". Igual que la temporada següent, que va finalitzar amb un descens força traumàtic. Des d'aleshores el club ha fet passes enrere en l'àmbit esportiu fins al descens a la quarta categoria de la temporada passada. Comparant la situació a la del 2006, a Tercera, Ramos opina que ha canviat molt el club. "En aquell moment tot era molt incert, també econòmicament. Ara hi ha una propietat que creu en el projecte i que continuarà apostant. Tots els descensos són sentits, però penso que aquest ho ha estat una mica menys, a nivell de club i estructura, principalment", admet.

El millor i pitjor moment

Fent repàs de la llarga trajectòria, Albert Ramos té clar quin ha estat el millor i el pitjor moment com a treballador del Centre d'Esports. "El millor va ser el tram final de la 10-11, amb l'ascens a Ipurúa... els anys de Soteras per mi van ser molt bons per la trajectòria de l'equip des de Tercera fins al futbol professional. I el pitjor, l'any 2003, amb el famós sopar a l'Hotel Sabadell, perquè sabíem que si no es feia res, acabaríem desapareixent. També podria dir l'època de la campanya 'SalvemalSabadell', que amb el concurs de creditors no quedava clar què passaria".