Sabadell, la segona ciutat catalana en què més creix el seu PIB

En el període 2019-2023 l'increment ha estat del 25,4%

  • -
Publicat el 11 d’abril de 2025 a les 14:20
Actualitzat el 11 d’abril de 2025 a les 18:26

Malgrat la incertesa macroeconòmica, Sabadell pot treure pit de la bona salut que travessa en l’àmbit econòmic, consolidant-se com una ciutat referent en el creixement del PIB i en generació d’ocupació. Aquest divendres, en el marc de la trobada amb els diversos agents econòmics i socials de Sabadell i de la comarca, a la Taula per al Desenvolupament Econòmic i la Competitivitat, el govern de Marta Farrés ha compartit la situació actual, la qual ha titllat de ser “el millor moment econòmic dels darrers anys, essent capital de la comarca i referent a Catalunya”.

En el període comprès entre el 2019 i el 2023, el producte interior brut (PIB) ha experimentat un increment superior al 25%, un “creixement espectacular”, segons Farrés, que situa la ciutat, de més de 50.000 habitants, en la segona posició catalana amb un major increment. “Aquesta xifra supera en nou punts la mitjana catalana. S’ha fet i s’està fent molt bona feina, que repercuteix en el PIB”, ha celebrat l’alcaldessa. 

 

En l’àmbit empresarial, de les 2.996 empreses situades en els set Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) de la ciutat –85% d’ocupació—, la seva facturació es va incrementar un 11,1%, fins als 4.951 milions d’euros, segons dades de l’Observatori de l’Economia Local, amb dades referents a l’any 2023.  Des del consistori apunten que el creixement del volum de negoci és multifactorial, entre els quals, l’adopció de tecnologies i l’increment de la demanda de sectors estratègics. 

 

En aquesta línia, Sabadell també s’ha situat en el podi de poblacions catalanes que compta amb un gruix d’empreses dedicades al sector tecnològic i digital (524), segons Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa, del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. “Som, també, una ciutat digital. És un sector força i l’estratègia és clara, que és en aquesta direcció”.

 

“Menys X i més microeconomia”

La trobada també ha servit per tractar qüestions d’actualitat, com la política aranzelària de Trump –ara, el 20% congelat durant noranta dies– i el possible impacte que pot tenir per al teixit empresarial sabadellenc. Davant d’aquesta incertesa, Farrés ha demanat “prudència i calma”, tot recordant que les exportacions catalanes no superen el 5% del total i, per tant, l’impacte és “moderat”. 

Preguntada sobre l’impacte indirecte, l’alcaldessa ha tret ferro, malgrat reconèixer que és “difícil de quantificar”, afegint que “visitem moltes empreses, i no hem notat cap canvi. Hem d’estar menys pendents de X i centrar-nos a controlar la microeconomia, aquells elements com què necessito per continuar produint, la formació dels treballadors i la tresoreria”.

Més enllà de la radiografia econòmica de la ciutat i dels efectes de la política proteccionista de Donald J. Trump, Farrés també s'ha referit a dues qüestions relacionades amb l'àmbit empresarial de la ciutat: Celestia Aerospace i el Pla Director de l'Aeroport de Sabadell. Respecte a l'arribada de la companyia de nanosatèl·lits, l'alcaldessa ha explicat que "uns primers inversors no volien invertir a Europa, però ara sembla que n'han pogut trobar de nous, i s'està intentant tenir el seu compromís. Tant de bo es puguin consolidar, perquè per nosaltres l'Aeroport i el Hub Aeronàutic és un sector estratègic que el volem potenciar encara més". 

Precisament, sobre l'aeròdrom sabadellenc i el Pla Director obsolet, Farrés ha explicat que en la recent trobada amb el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, l'alcaldessa li va traslladar la importància de resoldre com més aviat millor aquesta problemàtica, tot esperant que "ara és Aena qui ha de fer la feina. Nosaltres, com Ajuntament, hem fet i estem fent feina, amb el Portal Sud, que pròximament iniciarem la fase 2. Cal que es defineixi el Pla Director, però sobretot que s'executi", ha recordat.