L’anunci, no menys rellevant per ser esperat, de Donald J. Trump d’anar un pas més en la guerra comercial mundial, anunciant nous aranzels arreu del món —un 20% als 27 estats membres de la Unió Europea, a partir del 9 d’abril— fa que l’economia global entri en un nou escenari, fins ara desconegut.
Segons dades de la Cambra de Comerç, 171 empreses de la demarcació exporten de manera regular als Estats Units, amb una facturació global de 9.387 milions d’euros. I una seixantena d’elles preveu es vegin “greument afectades” pels nous aranzels, especialment en els sectors químic, de maquinària i metal·lúrgic, alguns dels quals, ja afectats des de fa un mes —acer i alumini— amb la imposició d’un 25% d’aranzels.
“És una situació no desitjada, gens bona pel comerç, però, així i tot, la imposició és global a tot Europa, i per tant no hi ha un greuge comparatiu entre estats, que en el cas d’Itàlia, per exemple, amb relacions preferencials amb l’administració Trump, no tindran aquest avantatge competitiu”, explica Alícia López, directora del servei d’internacionalització Connect-IN, fundat per les tres patronals Centre Metal·lúrgic, Cecot i la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM).
Des de la Cambra de Comerç i del Centre Metal·lúrgic recorden que malgrat que hi haurà companyies, amb un percentatge rellevant d’exportacions al país nord-americà que notaran un major impacte en la política aranzelària de Trump, avui dia, en clau catalana “és el tercer mercat, després de la Unió Europea i el Regne Unit, amb un 4,6% de les exportacions”, afegeix Laura Rodríguez, cap d’assessoria en comerç internacional de la Cambra de Comerç.
Davant d’aquest escenari, López és partidària de no entrar en un “alarmisme” i “mirar cas per cas” per conèixer l’afectació i veure de quina manera es pot ser “més competitiu i no modificar preus, minimitzant l’afectació”. Alhora, afegeix que caldrà veure si les mesures són coercitives o si finalment s’acabarà implantant. “S’ha de revisar el document de trenta-set pàgines que han facilitat els Estats Units amb els codis TARIC que determinaran les empreses que quedarien excloses de la imposició del 20%”. En aquesta línia també apunta Ignasi Cusidó, president del Club Cecot Internacionalització, comentant que “qui ens diu que d’aquí a uns mesos, en funció del comportament de la borsa, Trump no decideixi fer marxa enrere?”.
“Pla específic”
Des de la patronal catalana de la petita i mitjana empresa, Pimec, han alertat en un comunicat que “els aranzels són “una amenaça directa” per a centenars d’empreses del país. “Qualsevol represàlia ha de ser calibrada, flexible i orientada a restablir l’equilibri, evitant així afegir més inestabilitat a un context ja prou complex”, ha dit la patronal de les pimes. El seu president, Antoni Cañete, ha afirmat que “no és moment de submissió ni d’escalades innecessàries, sinó d’activar una acció cohesionada a escala europea”.
En clau catalana, la patronal ha demanat als governs d’Espanya i Catalunya “defensar amb contundència” els sectors més exposats als aranzels de Donald Trump, i ha reclamat que a banda del pla de suport estatal de Pedro Sánchez, es faci també un “pla específic adaptat a la realitat catalana”.