Pol Gibert, secretari d'Empresa i Treball: “La sintonia entre Catalunya i la Xina ha de beneficiar el Vallès”

Gira d’Empresa i Treball i d’ACCIÓ per cercar noves inversions del gegant asiàtic. El polític sabadellenc defensa el potencial de l’àmbit de les bateries

  • Pol Gibert, secretari d'Empresa i Treball: “La sintonia entre Catalunya i la Xina ha de beneficiar el Vallès”
Publicat el 29 de març de 2025 a les 11:00
Actualitzat el 28 de març de 2025 a les 18:49

El Govern de la Generalitat s’ha traslladat a la Xina amb l’objectiu de captar inversió de multinacionals del gegant asiàtic. La missió institucional ha estat encapçalada pel conseller i el secretari general d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper i Pol Gibert, de Terrassa i Sabadell, respectivament. 

El viatge ha durat una setmana i ha estat organitzat des de les Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ. Un dels objectius principals ha estat captar noves empreses de la Xina que aportin llocs de treball a Catalunya, una operació que també pot ser positiva per a la comarca. “El Vallès és prou potent per beneficiar-se de la sintonia entre Catalunya i la Xina”, afirma Gibert, que destaca el pes econòmic de la comarca en declaracions al Diari.

Actualment, hi ha quinze filials d’empreses xineses a la comarca, que suposen un 1,5% del total de la presència estrangera al Vallès, segons les dades de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ). El Govern català creu que hi ha marge per augmentar el pes de les inversions del país asiàtic a la comarca i a Sabadell, que és seu de dues filials: Shanghai Top Motor i Wuxi Jin Group.

La comitiva ha recorregut diverses ciutats xineses –Shanghai, Wuhu, Liyang, Huizhou, Dongguan, i Shenzhen– on ha mantingut trobades amb empreses que volen expandir-se en el mercat europeu. “Hi ha desenes, centenars, d’empreses de la Xina que busquen ubicacions a Europa, així que intentem que vinguin a Catalunya”, explica Gibert.

El secretari general d’Empresa i Treball considera que cal fer una “aposta per la reindustrialització” davant de la guerra aranzelària iniciada per Donald Trump i el context d’incertesa econòmica global. “Europa té l’obligació de posar-se al dia en termes industrials, i Catalunya i el Vallès han de fer el mateix camí”, exposa.

[caption id="attachment_338857" align="aligncenter" width="700"] Una reunió de treball amb representants de Dynanonic / CEDIDA[/caption]

Objectiu: l'àmbit de les bateries

La Xina arrasa en el mercat global de les bateries de liti i, de fet, controla el 80% de la producció mundial. La delegació catalana s’ha reunit amb una trentena d’empreses especialitzades en les bateries per a vehicles elèctrics i que estan interessades a invertir a Catalunya a Liyang City, considerat un clúster de referència d’aquest àmbit en creixement. “Esperem que a partir d’aquest viatge puguin fructificar noves inversions en aquest sentit”, defensa Gibert.

Ell, Sàmper i la resta de la comitiva també s’han trobat amb directius de la multinacional de l’automoció Chery a la regió de Wuhu. Fa pràcticament un any, l’empresa anunciar un acord amb EV Motors per fabricar cotxes al D-Hub, l’antiga ubicació de Nissan a la Zona Franca de Barcelona, i el novembre passat va començar a construir el seu primer vehicle de la marca EBRO. “Volíem conèixer de primera mà com fan les bateries semiconductores i el vehicle elèctric. És interessant que aquesta tecnologia hagi arribat a Catalunya”, exposa.

[caption id="attachment_338856" align="aligncenter" width="700"] La comitiva de la Generalitat a Xina a la seu de Chery (inferior) / CEDIDA[/caption]

En el marc del viatge, s’ha tancat un acord perquè Barcelona celebri el Li-ion Battery Europe Event, un esdeveniment organitzat per la xinesa SMM Information & Technology i que pretén ampliar les relacions i el negoci de la indústria de bateries del gegant asiàtic amb el mercat europeu.

Xina: relació estreta, però desigual

En els últims cinc anys, la inversió xinesa a Catalunya ha assolit els 1.279 milions d’euros, fet que ha suposat crear més de 2.300 nous llocs de treball, segons apunten des d’ACCIÓ. Un dels anuncis més recents ha estat el de la fabricant de components per a bateries elèctriques Dynanonic, que invertirà 285 milions d’euros en una planta a Sallent (Bages).

La relació comercial amb la Xina és estreta, però desigual. L’any 2024, Catalunya va importar productes xinesos per un valor de 13.842 milions d’euros, el 12,4% del total. En canvi, només un 1,8% de les exportacions catalanes van anar al gegant asiàtic (1.739,8 milions d’euros). A escala local, podem observar un fenomen similar en termes d’empreses: el Vallès és la seu de quinze filials xineses, per sota del nombre d’empreses de la comarca amb presència a la Xina (31).