
Ara a portada
La nova llei que ha de beneficiar a les empreses: "La voluntat és reduir el nombre d'assumptes que accedeixen a la via judicial civil"

- La nova llei que ha de beneficiar a les empreses: "La voluntat és reduir el nombre d'assumptes que accedeixen a la via judicial civil"
Publicat el 27 de març de 2025 a les 17:26
Actualitzat el 27 de març de 2025 a les 17:52
A partir del pròxim 3 d’abril, amb l’entrada en vigor de la Llei Orgànica 1/2025, les empreses estaran obligades a acreditar una negociació prèvia per resoldre qualsevol conflicte derivat dels incompliments d’acords, com reclamacions de deutes, problemes amb arrendaments i altres conflictes civils i mercantils, abans de presentar una reclamació judicial.
Tot i l'increment del nombre de jutjats a Catalunya entre el 2023 i el 2024, el sistema continua sense pdoer reduir la bretxa entre els expedients ingressats i resolts. La mitjana de temps per a la resolució d'un procediment arriba als 30 mesos, i els jutjats, que a superen les càrregues de treball recomanades, estan fixant judicis per al 2027.
Davant d’aquest escenari, tal com ha explicat l’advocat sabadellenc i secretari general de la Cambra de Comerç, Eduard Borràs, aquest dijous, durant la presentació per conèixer-ne els detalls a la seu de l’entitat, “la voluntat d’aquesta nova Llei és reduir el nombre d’assumptes que accedeixen a la via judicial civil, introduint el nou procediment dels Mitjans Adequats de Solució de Controvèrsies (MASC)”.
[caption id="attachment_338693" align="aligncenter" width="700"]
/ D. CHAO[/caption]
Segons estimula la nova llei, s’hauran de complir diversos requisits abans d’iniciar el procediment judicial: requisit de procedibilitat, identitat entre l’objecte de negociació i l’objecte de litigi i bona fe entre les parts, aquest darrer, un aspecte que avui dia està en ‘quarantena’ per veure, realment, què s’acaba interpretant per bona o no bona fe, entre les parts en conflicte. “Hi ha una gran quantitat de casos que no arriben a plantejar-se per què pot haver-hi desconfiança en el sistema, incertesa en el resultat i en el cost. El temps és clau per a les empreses, i si això funciona bé, hi haurà molts més casos que es plantejaran”, ha defensat el president de la Cambra de Comerç, Ramon Alberich.
La Cambra serà un dels actors que oferirà un servei de mediació voluntari i confidencial per facilitar la resolució de conflictes entre empreses professionals. Si bé és cert que hi ha dues línies a seguir, amb o sense la intervenció de terceres parts, des de l’entitat aposten per utilitzar la segona via per dotar el procés de més “seguretat i robustesa”, per dotar de més credibilitat el certificat que acrediti davant seu udicial que s’ha aplicat correctament la nova normativa. Aquesta llei estipula quatre modalitats —mediació, conciliació, opinió d’un expert independent i la negociació amb la intervenció de tercers— abans d’arribar, si és el cas, a la via judicial, si no s’ha arribat a un acord entre les parts.

Notícies recomenades
-
Diners Pérez Llopis Advocats obre despatx a Granollers
-
Diners La Cambra sol·licita ser consulta per la CNMC sobre l'opa al Banc Sabadell
-
Diners Els minoritaris del Banc Sabadell exigeixen a la CNMC tenir veu pròpia en el test de mercat
-
Diners BMC Global & Promoviatges tanca el 2024 amb una facturació de 90 milions d’euros