El Gremi de la Fusta ha donat el tret de sortida aquest dimecres a la 1a edició de Fusta 360, un espai de trobada entre els professionals de la fusta, dissenyadors d’interiors i estudiants per debatre sobre el sector, des del 19 i fins al 21 de març. “La fusta és un material noble i sostenible. Estem en un sector en constant evolució, que requereix jovent amb actitud i format en una professió molt bonica”, ha assegurat la presidenta de l’associació Marta de Castro.
La jornada matinal ha comptat amb la ponència del president d’Airmatic, Josep Marquino Granado, sobre el passat, present i futur de la indústria de la fusta. “A Sabadell, a la dècada dels 80 i 90 hi havia un clúster molt potent, amb més de 2.000 treballadors dedicats al sector de la fusta. Avui, els fabricants de la fusta ha desaparegut, però de fusters n’hi continuarà havent”, ha defensat l’empresari.
lLa companyia, amb seu al Polígon d’Activitat Econòmica (PAE) de Can Roqueta i dedicada a la venda i instal·lació de maquinària i sistemes per a la fabricació amb fusta, ha degranat els reptes que han d’afrontar els professionals de la fusta, un “ofici tecnològicament avançat, que utilitza la mateixa tecnologia que una empresa de 1.000 treballadors”. Per a Marquino, l’alta competència, que obliga a treballar amb preus ajustats; els costos estructurals; els canvis en els processos de producció per a la incorporació de nova tecnologia, i la manca de personal qualificat, són alguns dels principals desafiaments a afrontar. “Hem de fugir dels prejudicis. La responsabilitat de la formació de l’ofici no només és de les escoles, també dels industrials. Nosaltres, no tenim tècnics de maquinària de la fusta. Els hem de formar nosaltres, i malgrat que puguin marxar, aquest és el nostre futur, perquè la clau de l’èxit és el capital humà”, ha assegurat, Marquino, davant els presents a l’Auditori del Centre Metal·lúrgic.
Alhora, l’empresari ha reconegut el “bon moment” que viu el sector, gràcies a l’augment de la demanda, tant en la restauració, hoteler o comerç al detall, per exemple; les oportunitats que presenten els canvis tecnològics “per invertir i fer-se un lloc en ell mercat” i la col·laboració entre les empreses, també amb els grans magatzems, i la formació interna. “Tenim la competència ben identificada –Ikea i Conforama–. Ells fan models de catàleg, i nosaltres fabriquem i fem projectes personalitzats a un preu competitiu i ‘claus en mà”.