“El vehicle que venem és el de combustió. Ara, tot just, estem començant a vendre vehicles elèctrics perquè estem fent campanyes fortes de preus”, explica Daniel Serena, director comercial del concessionari Mercedes-Benz (Movento Stern) de Sabadell.
El vehicle elèctric continua sense acabar d’agafar embranzida a la ciutat, tal com passa arreu del territori. Dels més de 3.600 vehicles matriculats en els concessionaris de Sabadell durant el 2024, els cent per cent elèctrics només van representar un 6,3%, segons dades de la patronal catalana de la distribució d’automoció, Fecavem, mentre que l’opció de gasolina va ser la preferida de quatre de cada deu sabadellencs que van canviar de vehicle l’any passat. Xifres de penetració que encara avui estan molt allunyades dels objectius d’Europa, que fa prop de tres anys, a través del Parlament Europeu, va decidir prohibir la venda de vehicles amb motor de combustió d’aquí a deu anys, a partir del 2035.
“Ho veig una mica just perquè les velocitats a diversos països d’Europa no van al mateix ritme, i aquí, a Espanya, anem molt endarrerits tant en ajudes com en infraestructures”, apunta Pere Caba, gerent de Turismes Vallès, concessionari Volvo, amb presència a les dues cocapitals de la comarca, i que va tancar el 2024 amb un 57% de vendes de vehicles mild hybrid i un 27% (quintuplicant la mitjana del mercat català) en vehicles 100% elèctrics, gràcies al model EX30.
En aquesta línia, s’expressa Serena, que afegeix que “nosaltres tenim un problema respecte a la resta de països, com els nòrdics. Si estiguéssim a Noruega, es vendrien més elèctrics, ja que tenen infraestructures adequades. Si aquí a Espanya a cada benzinera, a més de tenir tres sortidors de gasolina o de dièsel, hi hagués un sortidor d’electricitat ja no tindríem aquest hàndicap, que s’afegeix al del preu, que és el segon”.
Recentment, el Govern de la Generalitat va anunciar un pla per mobilitzar 1.400 milions d’euros i triplicar els cotxes elèctrics a Catalunya en els pròxims cinc anys. Paral·lelament, però, des de finals de gener, el Pla Moves III, d’ajudes a la compra de vehicles elèctrics i a la instal·lació de punts de recàrrega està aturat, després que el Congrés dels Diputats rebutgés del decret òmnibus, que incloïa, entre altres mesures, la pròrroga d’ajudes fins a finals de juny d’enguany. Faconauto, l’Associació de Concessionaris Oficials d’Espanya, va fixar per aquest 2025 aconseguir un 25% de matriculacions de vehicles elèctrics. Unes estimacions, però, fetes tenint en compte l’enduriment en les exigències europees de reducció d’emissions, que contempla sanciones per a les marques, però que aquesta mateixa setmana es van flexibilitzar.
“Necessitem, urgentment, un pla d’ajudes directes a la compra, per motivar als compradors. Alhora, tenim un problema quan volem vendre aquests vehicles en el mercat d’ocasió, ja que les ajudes només són per a vehicles fins a dotze mesos des de la seva matriculació”, reclama Caba.
Els híbrids, el pas previ?
Mentre aquesta transformació cap a l’electrificació, avança, però no al ritme desitjat pels concessionaris, sí que progressivament, l’interès per alternatives de mobilitat més sostenibles que els de combustió tradicional guanya quota, tant els híbrids no endollables com els endollables (a Sabadell, el 2024 van representar un 40,6% de les matriculacions). Una decisió de compra que confien que ajudi a fer el pas definitiu cap al cent per cent elèctric: “Mercedes som la primera marca que venem més vehicles endollables, i en vendre molts models híbrids, el client progressivament s’hi va acostumant, malgrat que en un principi pogués ser més reticent al canvi, notem que el nostre client té sensibilitat en aquesta qüestió”, comenta Serena.