Els llocs de treball assalariats i especialitzats en activitats estratègiques han augmentat a Sabadell un 31,7%, en comparació amb el desembre de l’any 2008. Segons les xifres recollides en el Flaix Dades de l’octubre que elabora el Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC), a finals de l’any passat hi havia 29.110 persones ocupades en feines tecnològiques i de coneixement a la ciutat.
Segons la classificació que utilitza el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, el desembre del 2018 hi havia 26.712 sabadellencs treballant en serveis intensius de coneixement, 1.695 en serveis basats en tecnologia punta i 703 en indústries de nivell tecnològic mig-alt i alt. L’increment dels llocs de treball en aquestes activitats estratègiques, del 31,7%, és molt superior al de la comarca i la província, que en l’última dècada només ha estat d’un 17%. A més, aquestes feines representen el 21,3% del total del Vallès Occidental.
Tot i això, cal destacar que al sector serveis és on es concentren la major part d’aquests llocs de treball d’activitats estratègiques (28.407) i és on s’ha produït l’increment més elevat (36,95%). En canvi, al sector industrial, aquest tipus de feines més tecnològiques s’han reduït un 48,7% i només hi ha 703 llocs de feina.
El secretari tècnic del CIESC, Josep Milà, explica que són els centres de treball vinculats a les universitats i el Parc Taulí els que generen aquest tipus d’activitat. “Són empreses i indústries que ja existeixen i que s’han ampliat amb llocs de treball amb aquestes activitats estratègiques, valor afegit i intensiu en coneixement perquè la tecnologia ho requereix”. D’aquesta manera, aporten qualitat a la mà d’obra. Sovint són noves oficines tècniques o laboratoris tecnològics d’alt valor afegit.
Això explicaria, segons Milà, el fet que, malgrat l’augment de llocs de treball, no s’hagin incrementat el nombre d’empreses d’aquestes activitats a Sabadell. Més aviat s’han reduït un 1% en una dècada. A Sabadell hi ha 1.325 companyies especialitzades en activitats estratègiques. A la comarca, sí que han augmentat un 17,24% i a la província, un 14,07%. Amb tot, aquest tipus d’empreses representen un 24% del total de la ciutat –l’any 2008, eren un 21,3%–.
[caption id="attachment_166907" align="aligncenter" width="558"]
Exportar el valor afegit
El secretari tècnic del CIESC ha apostat perquè s’aprofiti aquest increment de llocs de treball per “exportar-lo” i crear activitats d’alt valor afegit al seu voltant. “Haurien d’anar als centres d’ensenyament com instituts i centres d’FP per explicar què estan fent i per què han crescut tant aquests últims anys”, ha proposat Milà