Quin és el propòsit de la Llei orgànica 1/2025? Segons el mateix legislador, el propòsit és reduir la saturació de la justícia. Un dels dos blocs que estableix la nova llei, que és molt important, per l’efecte que ha de tenir, és el canvi en la manera de funcionar, amb la introducció dels Mitjans Adequats de Solució de Controvèrsia (MASC).
En què consisteix? Fins ara, es podia intentar arribar a un acord voluntàriament entre les parts abans d’arribar als jutjats. Però a partir d’aquest dijous 3 d’abril, amb l’entrada en vigor de la Llei Orgànica 1/2025, s’exigeix acreditar l’intent d’acord previ abans de presentar una reclamació judicial. Això afecta conflictes derivats de l’incompliment de contractes, com reclamacions de deutes, problemes amb arrendaments i altres conflictes civils i mercantils.
Com afectarà les empreses? Segons les estadístiques del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), des que entra un assumpte en seu judicial fins que et donen una resolució, que no inclou l’execució, són trenta mesos. A partir d’ara, abans d’anar als jutjats tens un tràmit obligatori, que amb el termini d’un mes pots tenir una solució que no serà pitjor que la que tinguis als jutjats. Crec que val la pena explorar-ho, perquè en el cas que no arribis a un acord, hi hauràs d’afegir un o dos mesos més, però si arribes a un acord, t’estalvies vint-i-vuit mesos. I això, per a les empreses i els particulars és molt important. No és lògic que es trigui trenta mesos, de mitjana, en resoldre una situació de disconformitat jurídica.
Per acreditar l’intent d’acord entre les parts, quins mecanismes hi ha? Amb intervenció de tercers o sense. Des del meu punt de vista, s’ha de valorar molt seriosament la intervenció d’un tercer perquè hi dona més robustesa, més seguretat, i redueixes el risc. No és el mateix que el certificat que acrediti s’ha intentat arribar a un acord el signem les dues parts disconformes, que ja d’entrada serà difícil, que el faci un tercer, amb rigor i seriositat.
De quin risc estem parlant, si no apostem per la intervenció d’un tercer? La Llei Orgànica 1/2025 diu que el que passi en un MASC és confidencial. Per tant, quan no hi intervé un tercer, si no aconsegueixes que sigui confidencial no podràs acreditar que has complert el requisit d’intentar arribar a un acord. I, potser, sense aportar contingut no podràs acreditar-ho, i si ho fas, estaràs vulnerant la confidencialitat. La llei diu que no s’ha d’admetre si s’ha vulnerat la confidencialitat, però si s’acabés admetent, l’altra part podria al·legar que estàs vulnerant la confidencialitat, per tant, aquella demanda podria decaure. Si no hi ha un tercer, genera dificultats.
Quins MASC hi ha, si intervé un tercer, per intentar arribar a un acord? Hi ha quatre modalitats; mediació, que apropa postures sense proposar solucions; conciliació, que incorpora una proposa de resolució; l’opinió d’un expert, que emet un dictamen, que pot ser de caràcter jurídic o tècnic, i aquest finalment presenta una proposta definitiva, i la negociació amb la intervenció d’un tercer.
Per què apostar per la Cambra de Comerç, amb el servei PACTA CAMBRA? Hi ha diversos motius. El primer és la neutralitat. Som una corporació de dret públic, que no obeeix a instruccions d’uns o altres, amb una experiència consolidada de molts anys fent aquest tipus de mediacions, en concret, la concursal, un procés que divergeix relativament d’aquest. En segon lloc, per la robustesa i seguretat que oferim: un mediador o conciliador, pot no reunir els requisits o coneixements necessaris per abordar una determinada qüestió. En el nostre cas, tenim i tindrem accés a molts mediadors de molts perfils que ens permetrà ajustar-nos a la necessitat concreta.