L’aigua, el motor de transformació verda i social de Sabadell

Sabadell potencia la seva resiliència hídrica amb el ‘Sabadell Aigua Circular’, un projecte referent per aprofitar recursos propis i avançar en regeneració

  • L’aigua, el motor de transformació verda i social de Sabadell
Publicat el 22 de març de 2025 a les 06:00
Actualitzat el 22 de març de 2025 a les 11:02
En la seva essència més bàsica, l’aigua és un compost químic format per hidrogen i oxigen, una molècula aparentment simple però extraordinàriament complexa en el seu comportament. És el recurs natural més preuat del nostre planeta blau. L’aigua impulsa el desenvolupament de les societats, modela els paisatges i nodreix els camps. L’aigua és vital. I ho sabem, sobretot, quan més ens falta, com a conseqüència dels efectes del canvi climàtic. Però l’aigua pot ser, també, motor de transformació; l’accelerador de la ciutat del futur. En el marc del Dia Mundial de l’Aigua, que es commemora el 22 de març, t’expliquem els principals projectes que s’estan desenvolupant a Sabadell, sota el full de ruta compartit entre Aigües Sabadell i l’Ajuntament -el Biotop-, per contribuir a la transformació verda i social de Sabadell des de l’activitat de l’aigua. Sabadell s’adapta al canvi climàtic L’emergència climàtica provoca fenòmens meteorològics cada cop més extrems. El moment d’actuar és ara i Sabadell ja treballa per adaptar-se al canvi climàtic. Des del punt de vista hídric, la ciutat està potenciant la seva resiliència amb el ‘Sabadell Aigua Circular’, un projecte referent que actua en dos eixos: per una banda, aprofitant els recursos hídrics propis de la ciutat i, per l’altra, avançant en els usos de l’aigua regenerada. El projecte, que en l’actualitat encara les seves últimes fases, té com a objectiu substituir per aigua freàtica o regenerada l'equivalent al 20% de l’aigua que es consumeix a Sabadell en tot un any.
Sabadell potencia la seva resiliència hídrica amb el ‘Sabadell Aigua Circular’, un projecte referent per aprofitar recursos propis i avançar en regeneració
En l’eix de l’aigua freàtica, el projecte preveu la instal·lació de 2 km de noves conduccions, el 95% de les quals ja estan finalitzades. La nova xarxa conduirà l’aigua procedent dels pous i mines del Ripoll i del Parc Catalunya a la nova Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP), que Aigües Sabadell està construint a les instal·lacions de Serra Camaró. Les obres finalitzaran aquest mateix any i la previsió és potabilitzar fins a 1 hectòmetre cúbic d’aigua freàtica a curt termini, avançant així en l’autoabastiment i reduint la dependència de l’aigua els embassaments, un aspecte crucial en l’actual sequera.  Pel que fa a l’aigua regenerada, l’objectiu és estendre l’experiència positiva del polígon industrial i comercial de Sant Pau de Riu Sec a altres punts de la ciutat. En aquesta zona de Sabadell, on ja hi ha doble xarxa de distribució (potable i regenerada), l’any passat més del 50% de l’aigua que es va consumir ja era regenerada. Ara, Aigües Sabadell i l’Ajuntament, volen fer créixer la xarxa cap a l’oest i el nord de la ciutat. En aquesta fase, ja s’han instal·lat 3 nous km de canonades d’aigua regenerada. En l’actualitat, Aigües Sabadell treballa en les obres d’un grup de pressió a Riu Sec, que impulsarà l’aigua a Can Gambús. La previsió és finalitzar els treballs aquest mateix estiu. L’any 2024 es van distribuir 93.412 metres cúbics d’aigua regenerada a Sabadell, un 82 % que l’any anterior. A mig termini, la previsió és créixer fins arribar a un 1 hectòmetre cúbic d’aigua regenerada. I Sabadell no s’atura aquí: ja es treballa per planificar futurs creixements de la xarxa d’aigua regenerada per fer arribar aquest recurs a zones d’alta demanda, com ara parcs, polígons industrials i zones residencials de nova construcció. Des de 2014, amb l’obtenció de la primera concessió d’aigua regenerada per a l’ús de l’aigua regenerada per a descàrrega de cisternes de bany a Catalunya, Sabadell és pionera i vol seguir exercint aquest paper amb una aposta ferma per a l’ús d’aquest recurs en el dia a dia de la ciutat. Però des de l’activitat del cicle de l’aigua es treballa, també, per fer possible la transició ecològica en tots els seus vessants. L’objectiu principal és reduir l’impacte de l’activitat al medi ambient, contribuint a la descarbonització de Sabadell i a la valorització dels residus. L’electrificació de la flota de vehicles d’Aigües Sabadell, la valorització dels residus de les depuradores de la ciutat o l'autoproducció d'energia verda a les instal·lacions del servei d’aigües (dipòsits i depuradores) són només alguns exemples. 
A les instal·lacions del cicle de l’aigua de Sabadell es produeix energia verda: solar, codigestió i cogeneració
De fet, les dues depuradores de Sabadell compten amb els parcs solars més grans de l’àmbit del sanejament a tot Catalunya. A una d’elles, l’EDAR Riu Ripoll, gràcies a la codigestió, la cogeneració i l’energia solar Aigües Sabadell està a punt d’arribar a ser 100% autosuficient des del punt de vista energètic. Gestió responsable i eficient  A Sabadell comptem amb un dels Centres de Control Operatius del cicle de l’aigua més avançats del país. La tecnologia, la digitalització i l’experiència de l’equip professional de la companyia d’aigües fan possible una gestió eficient dels recursos, oferint un servei d’excel·lència i d’alt valor afegit per a la ciutat, el medi ambient i les persones.  Des d’aquest espai es controla, en temps real, les 24 hores i els 365 dies de l’any, el comportament de les infraestructures hídriques de la ciutat, el consum i la qualitat de l’aigua subministrada. A més, l’equip d’Aigües Sabadell interpreta les dades procedents dels sensors instal·lats als més de 600 km de canonades de Sabadell per actuar immediatament en cas de detectar qualsevol incidència.  I es segueix treballant per evitar perdre cap gota d’aigua, per exemple amb la renovació i modernització de les infraestructures hídriques: l’any 2024 s’han invertit 4,3 milions d’euros: més que mai abans Teixir aliances per crear impacte positiu a la ciutat La ciutat del futur ha de posar les persones al centre de l’acció. Per això, el projecte de col·laboració publicoprivada Biotop compta també amb actuacions concretes en l’àmbit social. Des d’Aigües Sabadell es treballa per establir aliances amb actors clau de la ciutat, des dels àmbits socials als veïnals, passant per la comunitat educativa. De fet, la sensibilització ambiental en l’àmbit escolar és una de les principals apostes de la companyia d’aigües, amb el programa educatiu EDUCASSA com a principal referent. En les seves 38 edicions, més de 150.000 sabadellencs i sabadellenques han participat en algun dels tallers educatius d’Aigües Sabadell. Cada any, més de 5.000 veïns i veïnes de totes les edats participen en alguna de les seves iniciatives de sensibilització ambiental. L’altra objectiu és no deixar ningú enrere i, de nou, des de l’activitat del cicle de l’aigua s’hi contribueix. A més del Fons Social establert entre Aigües Sabadell i l’Ajuntament per garantir el servei a les persones en situació de vulnerabilitat, la Companyia col·labora amb les principals entitats del tercer sector de la ciutat, ajudant-les a desenvolupar les seves tasques assistencials i de suport a tot tipus de col·lectius. 
Més de 150.000 persones sensibilitzades en els 38 anys de l’EDUCASSA
I en col·laboració amb el moviment veïnal de Sabadell s’obren punts d’atenció presencials i de proximitat a les seus de les Associacions de Veïns i Veïnes (AAVV). En l’actualitat, a més de l’oficina d’atenció presencial del Centre de Sabadell, Aigües Sabadell compta amb 5 ‘Oficines de Barri’ a Can Puiggener, Poblenou, Creu de Barberà, Campoamor i Can Rull, que se sumen a la resta de canals d’atenció (telèfon, web, App…).  Gestió eficient, descarbonització, valorització de residus, regeneració i resiliència són els principals eixos d’actuació d’Aigües Sabadell per contribuir, des de l’activitat del cicle de l’aigua, a la transformació verda i social de la ciutat.