En un context global, on els efectes del canvi climàtic cada dia són més freqüents, la sostenibilitat i la responsabilitat individual per ajudar a mitigar-ne l’impacte pren més importància que mai. La Cambra de Comerç, davant d’aquest nou escenari canviant, disposa d’un servei per a les empreses de la seva demarcació (Sabadell, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat) destinat al càlcul de la petjada de carboni.
I aquest servei es pot dur a terme gràcies al pas fet per la Cambra l’any 2022, quan es va adherir, com a membre silver, a la Fundació Empresa i Clima (FEC), cosa que permet a les empreses la possibilitat de fer el càlcul amb expertesa i preus reduïts. “El nostre objectiu, sabent que encara l’aplicació de la normativa només afecta a un segment molt concret de gran empresa, és sensibilitzar i promoure’n el càlcul amb la Cambra de Comerç, perquè si l’empresa va pel seu compte, té un preu molt més car”, explica Fèlix Arbelo cap de consultoria de la Cambra de Comerç de Sabadell i expert en Medi Ambient.
La raó és que independentment de la mida de l’empresa, totes juguen un paper fonamental en la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) i, alhora, és una bona estratègia a seguir que pot ajudar les empreses a ser més competitives. I per què? Doncs en prendre consciència de la necessitat de calcular la petjada de carboni, més enllà de millorar l’impacte ambiental, és una manera per optimitzar els processos i reduir els costos. “Coneixem a les empreses i sabem que han d’afrontar reptes fiscals i tributaris, però fer el pas de calcular la petjada de carboni també t’ajuda a definir el full de ruta, per exemple, en l’àmbit de la digitalització”, afegeix Arbelo.
Un exemple (entre molts altres) per reduir la petjada de carboni és la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que permet a les empreses generar la seva pròpia electricitat, fet que pot reduir significativament els costos operatius, sobretot per aquelles empreses amb una elevada dependència de l’electricitat, davant la volatilitat del preu del kWh. En aquest cas, invertir en plaques fotovoltaiques pot permetre aconseguir avantatges econòmics i reputacional, en un mercat globalitzat i molt competitiu.
Què ofereix la Cambra?
El servei que ofereix la Cambra (recentment, l’entitat ja ha organitzat una xerrada informativa i no es descarta ampliar-ne la durada o sessions) s’ha dissenyat en tres blocs principals: el càlcul d’emissions, com a punt de partida, l’elaboració d’un pla per a la reducció de les emissions en qüestió així com, si l’empresa ho considera adient, l’elaboració de la documentació i tramitació del càlcul davant el ministeri competent, en l’actualitat el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO). Gràcies a aquest registre, les empreses assoleixen un reconeixement en l’àmbit estatal respecte a la seva contribució en la lluita contra el canvi climàtic.
“La legislació, tard o d’hora, serà igual per a tots. Si una empresa vol entrar en mercats amb una certa complexitat i vol diferenciar el seu producte, ha de fer-ho seguint uns estàndards de qualitat. Avui dia ja no n’hi ha prou dient-ho. Per tant, ens agradi o no, aquestes són les regles, i totes les empreses hauran d’anar cap a aquests estàndards, malgrat que des d’un punt de vista competencial, podríem estar parlant de competència deslleial, entre Europa i Àsia, per exemple”, reconeix Arbelo.