Ara a portada
8-M: Plans d’igualtat i lluita contra la bretxa salarial per una discriminació laboral zero
El Departament de Treball posa el focus en les desigualtats que pateixen les dones a la feina amb motiu del Dia Internacional de la Dona

- La Covid, un any després: i ara què?
Publicat el 08 de març de 2021 a les 08:30
Actualitzat el 05 de març de 2021 a les 13:07
El dret fonamental de la igualtat entre dones i homes constitueix un valor cabdal i una necessitat essencial en una societat democràtica. Aquest dret ha estat reconegut legalment des de fa temps, però no és efectiu ni en totes les esferes de les nostres vides ni és igual per a totes les dones. Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies posa el focus en les desigualtats existents en el món laboral i destaca la importància dels plans d’igualtat i la lluita contra la bretxa salarial per erradicar la discriminació que pateixen les dones a la feina. A partir d’avui, les empreses de més de 100 persones treballadores estan obligades a tenir un pla d’igualtat. Les empreses que ja tenien obligació de tenir-los (les de més de 150 persones treballadores) tenen de termini per adaptar-se fins al 14 de gener del 2022.
És una evidència que per a les dones és més difícil accedir al mercat laboral, quedar-s’hi, promocionar-se i és especialment punyent el fet que cobrin sistemàticament menys que els homes per feines d’igual valor: és el que anomenem bretxa salarial. El Departament de Treball està absolutament compromès amb la lluita contra la bretxa salarial de gènere, una discriminació que atempta contra la meitat de la societat, així com en el compliment rigorós de la normativa per evitar situacions discriminatòries.
Les desigualtats retributives deriven majoritàriament de la desigualtat i la discriminació estructural que pateixen les dones en tots els àmbits de la vida, i, en particular, de la infravaloració del treball que duen a terme i de la manca de corresponsabilitat en l’assumpció de les tasques de cura. També cal tenir en compte l’anomenat “sostre de vidre”, la barrera invisible que representen les limitacions amb què es troben les dones per a ascendir fins als càrrecs de més responsabilitat, o el “terra enganxós”, la dificultat per accedir i mantenir-se en l’ocupació. Aquestes situacions impedeixen el desenvolupament de la seva carrera professional en condicions d’igualtat. Altres causes de les desigualtats són les diferències en l'experiència laboral remunerada per la dedicació a tasques de cura o que les dones treballin en gran manera en sectors de menys nivell salarial.
Notícies recomenades
-
Contingut patrocinat Verdecora obre la seva nova botiga a Sant Quirze del Vallès: un espai únic per gaudir de la natura en família
-
Contingut patrocinat Eduard Borràs: "A la Cambra oferim neutralitat, seguretat i robustesa"
-
Contingut patrocinat Cafès Pont estrena el seu nou spot: una oda al bon cafè per a tothom
-
Contingut patrocinat L’aigua, el motor de transformació verda i social de Sabadell