El trànsit a la carretera B-124, que connecta Castellar amb Sabadell, s’ha incrementat en els darrers anys. Segons les últimes dades de l’Ajuntament sabadellenc, hi ha una mitjana de 31.000 vehicles diaris que passen d’anada o tornada per aquesta via. La situació genera debat entre la ciutadania, tal com mostra l’enquesta de la Diputació de Barcelona. La circulació ha escalat com a primera preocupació entre els castellarencs, doblant el percentatge de respostes que ho assenyalen com el principal motiu d’angoixa (17%) respecte a fa tres anys.
En paral·lel, els polígons afronten l’arribada d’empreses que amplien l’activitat en el terreny entre els dos municipis. La nova nau logística de La Sirena o l’ampliació de la multinacional Puig són alguns dels últims moviments coneguts. “Estem contents. Freguem el 90% d’ocupació. Venim de polígons amb naus més petites i han entrat noves peces que s’estan construint. La relació entre les parts és molt fluida i volem que repercuteixi en l’ocupació al municipi”, apunta al Diari el regidor de Promoció Econòmica, Ocupació i Innovació castellarenc, Rubén Peñalver. La mobilitat és una de les prioritats del Govern local, tal com va expressar el regidor de Seguretat, Pepe Leiva. “El poble està canviant i ens preocupa la seguretat viària, on estem posant el focus”, resumia.
Mentre diferents dades proven que l’activitat creix a la zona -amb obres en diversos solars-, el consistori apunta a les infraestructures. “Insistim en la necessitat de la ronda Nord. Però l’obra no és a les nostres mans”, remarca Peñalver. Per ara, defensen, l’aposta passa per millorar la mobilitat interna de les àrees industrials, amb inversions i subvencions en forma de plans d’ajuda per garantir el desenvolupament. Algunes companyies, a més, encara no operen, i l’objectiu és que quan ho facin l’impacte en la xarxa viària sigui el mínim possible.
Més vehicles pesants
De moment, l’espai dels polígons mira de modernitzar-se per rebre els nous inquilins. Un exemple és l’aparcament de vehicles pesants del polígon del Pla de la Bruguera, gestionat per l’empresa pública de la Generalitat Cimalsa. L’equipament s’ha digitalitzat, amb l’objectiu de monitorar els nivells d’ocupació de l’aparcament i que aquesta informació estigui disponible en temps real a través de plataforma web. Actualment, el lloc es troba en el rècord històric d’ocupació, per sobre del 78%.
El projecte -amb una inversió de 200.000 euros– aportarà dades que generaran un registre històric d’ocupacions, que ha de permetre una millor planificació futura de nous aparcaments. En l’actualitat, l’espai compta amb 119 places. A més, hi ha punts de recàrrega elèctrica per a vehicles elèctrics, no aptes per a camions, i des de l’empresa remarquen que es treballa en matèria d’eficiència per ampliar el servei als vehicles que hi estacionen.
El futur de Can Bages
A pocs metres, emergeix un nou pol de 200.000 metres quadrats que espera activar-se, segons la previsió de l’executiu local, en els pròxims dos anys. “El nostre compromís i la voluntat política i tècnica, així com la de la Junta de Compensació, és fer-ho aquest mandat. I les operacions en els terrenys així ho corroboren”, diu Peñalver sobre la recepció del polígon de Can Bages, confirmant operacions de compravenda. El Govern municipal sosté que la vila s’està adaptant als canvis i confia a afrontar l’increment d’activitat abans que l’accés directe a una via ràpida sigui una realitat.